2017-12-18 11:24:13• hírek • Szatmár.ro

Kölcseys dicsőség: első helyen végeztek a nemzetközi versenyen

December 14-én tartották a Demokrácia 1x1 nevű vetélkedő nemzetközi döntőjét a Nemzeti Választási Iroda szervezésében.  

A versenynek maga az Országház adott otthont, ahol összesen 11 csapat mérhette össze tudását, köztük a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ,,Éneklő borz’’ nevű csapata is. A csapat tagjai Gergely Balázs, Leiti Bence, Sáfrány Lóránt, és Tepfenhart Beatrix voltak, felkészítő tanáruk pedig Kürti Tünde tanárnő.
 

Az eseményeket a következőkben Tepfenhart Beatrix - az egyik csapattag -  írása alapján követhetik nyomon.
 

A versenyt  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy mennyire örül, hogy a ,,nemzetrészek középiskolásai a Parlamentben vetélkedhetnek’’. Pálffy Ilona, a NVI is köszöntötte a jelenlevőket és elmondta, hogy a verseny célja az volt, hogy megszólítsák a fiatalokat és úgy érzik, hogy ez sikerült is, hiszen a versenyre öt ország 159 csapata nevezett be.
 

Legelőször mindenki  a már előzetesen elkészített prezentációját mutatta be, amelyben a versenyzőknek saját városukat kellett leírni, kiemelve annak híres szülötteit, nevezetességeit és nem utolsó sorban azt is, hogy mi köti őket hozzá. A prezentáció során az öt tagból álló zsűri a formai követelmények betartását és a bemutatás stílusát egyaránt pontozta.
 

Ezt követően a diákok lexikális tudását ellenőrizték egy tesztlap segítségével. Ez a feladat mindenki számára kihívást jelentett, de hátra volt még két versenyszám, amelyek a regionális fordulóból már ismerősek voltak a versenyzőknek: a Tabu és a Frakcióvita.
 

A Tabu nevű játékban négy megadott fogalmat kellett körülírni. Ezek az EU-hoz és Magyarország nevezetességeihez kötődtek. A cél az volt, hogy bizonyos szavak kimondása nélkül teljesítsék a feladatot. A frakcióvita során a felsorolt témák mellett vagy azok ellen kellett érvelni úgy, hogy azzal meggyőzzék a zsűrit a választott álláspont helyességéről.
 

A Kölcsey diákjainak amellett kellett érvelni, hogy a választások két naposak legyenek, szombaton és vasárnap tartsák őket. Ahogyan a verseny előző szakaszában, úgy ezúttal is ez a feladat bizonyult a legérdekesebbnek a versenyzők számára, mivel izgalmas viták alakultak ki. Ugyanakkor talán a legnehezebbnek is ezt a fordulót érezte a csapat, hiszen érvelési készségüket, rátermettségüket és sokoldalúságukat is bizonyítaniuk kellett.
 

Természetesen a legizgalmasabb rész az eredményhirdetés volt. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium csapata végzett, ezüstérmes lett a Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklósról, a képzeletbeli dobogó legfelső fokára pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, az Éneklő borzok állhattak fel.  
 

A budapesti kirándulás itt nem ért véget, a diákokat körbevezették a Parlamentben, este pedig a Választási Irodában díszvacsorázhattak, majd pénteken idegenvezető segítségével megtekinthették a magyar fővárost.
 

Az értékes tárgynyeremények mellett a csapat  tavasszal elrepülhet Brüsszelbe, hogy az Európai Uniót ne csak könyvekből ismerje, hanem testközelből is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: