2009-08-08 17:04:48• hírek • Szatmár.ro

Kölcseyre emlékeztek

Péntek délután a Himnusz költőjére emlékeztek ismét Sződemeteren.

A hagyományos ünnepség elején András Gyula és Marcel Mirea színművészek magyarul és románul elszavalták Nemzeti Imánkat, majd Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke, főszervező üdvözölte az elég szép számban egybegyűlteket. Ezúttal nem csak a megyéből, de Szilágyból, Magyarországól és Kárpátaljáról is képviseltették magukat önkormányzatok, kulturális szervezetek.

Pakulárné Bu Julianna, tasnádi református lelkipásztor beszéde következett, majd Erdei D. István szólt, aki többek között kihangsúlyozta: a mai poltikusok sokat tanulhatnának Kölcseytől, aki kitartott elvei mellett, nem változtatott a véleményén, alapvető elképzelésein.

A rendezvény fő szónoka Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész volt, aki a középeurópai himnuszok sajátosságairól, hasonlóságiaról beszélt, Vári Fábián László ukrajnai költő és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ideiglenes püspöke is méltatta Kölcsey irodalmi, közéleti tevékenységét.

Szilágypéri, nagymajtényi, tasnádi, szatmárcsekei diákok szavaltak, a tasnádi Maestoso kórus megzenésített Kölcsey versekkel szerepelt. Az ünnepi megemlékezést a hagyományos koszorúzás zárta.


Péntek délután a Himnusz költőjére emlékeztek ismét Sződemeteren.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: