2011-07-27 12:39:39• hírek • Póti Orsolya

Kölcsey-megemlékezés Sződemeteren

A Szatmárnémeti Művelődési Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 1990 óta minden év augusztusában megemlékezést szervez a Szatmár megyei Sződemeteren Kölcsey Ferenc születése napjának évfordulója alkalmából.

A huszonkettedik alkalommal megszervezett ünnepség ebben az évben is a hagyományos menetrend szerint fog lezajlani. Neves szónok beszéde, a környező településekről érkező diákok és meghívott előadók műsora teszi majd érdekessé a megemlékezést.

Az ünnepséget az évek során rangos Kárpát-medencei, népszerű rendezvénnyé formálta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szilágypéri, a Tasnádi RMDSZ szervezeteivel, a tasnádi, nagykárolyi és a helyi Polgármesteri Hivatallal és szülőfalú református gyülekezetével közösen. Ennek köszönhetően Kölcsey Ferenc szülőfaluja és annak református templomkertje a magyarság nemzeti zarándokhelyévé vált.

A megemlékezésre idén augusztus 5-én, pénteken 17 órától a sződemeteri református templom kertjében kerül sor, ahol köszöntőt mond Pakulár István református lelkész, Marian Gheorghe a település polgármestere és Varga Attila, a Szatmár megyei RMDSZ parlamenti képviselője.

Az alkalomra felkért szónokok Fodor József, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynöke, Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Jánosi Zoltán egyetemi tanár, a Fehérgyarmati Kölcsey Társaság elnöke. Az előadásokat követően András Gyula szatmári színművész Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményét szavalja el, majd fellépnek a tasnádi Teletinik diákjátszó csoport és a Maestoso kórus tagjai, valamint szilágypéri, nagykárolyi és szatmárcsekei szavalók versekkel színesítik az ünnepséget.

Műsorvezetők Kiskasza Orsolya és Miskolczi Tamás tasnádi diákok lesznek. A rendezvény védnökei Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, Marian Gheorghe sződemeteri polgármester és Véron András Tasnád polgármestere.


Immár 22. alkalommal szerveznek Kölcsey-megemlékezést Sződemeteren
Immár 22. alkalommal szerveznek Kölcsey-megemlékezést Sződemeteren


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: