2018-08-03 05:44:16• hírek • Oszkó Viktória

Kölcsey szellemiségében Szatmárnémetiben

Évtizedek óta hagyomány már, hogy megemlékezéseket tartanak Kölcsey Ferencről, felelevenítve a költő munkásságát, alkotói pályafutásának fontosságát.

Szatmár megyében már 1990-től kezdődően szerveznek Kölcsey-megemlékezéseket, többek között Szatmárnémetiben, de más megyei településeken is, idén például a költő szülőhelyén, Sződemeteren.


Idén Kölcsey Ferenc halálának 180., valamint Hymnus című költeménye megírásának 195. évfordulója jegyében zajlanak a programok. Augusztus 2-án Szatmárnémetiben indult az idei programsorozat. A irodalmi tanácskozáson Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa köszöntötte a résztvevőket. Az eseményre inkább a családias létszám és a meghittség volt jellemző: bár nem sikerült a Kálvin Központ minden székét elfoglalni, mégis megtelt a terem minden szeglete gondolatokkal és persze a történelmi múlttal is.


A jelenlévők között köszöntöttek számos előadót, és Kölcsey egyik leszármazottját, Fáy Pétert is, aki Kölcsey hagyatékának gondozásáról beszélt a jelenlévőknek.


Kasztovszky László, Varga - Bressel Christiane Emese, M. Tóth Katalin, Kiss Kálmán, Zsille Gábor, Csorba Sándor és Kereskényi Sándor irodalomtörténész is megemlékeztek a költőről.


A  tanácskozás zárását követően a résztvevők főhajtással tisztelegtek és virágot helyeztek el a Láncos templom kertjében található Kölcsey-szobornál. A programok ezzel nem érnek véget, péntek délután 17.00 órától Sződemeteren folytatódik a megemlékezés-sorozat, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A részletes programleírás az alábbi linkre kattintva olvasható.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: