2009-07-28 11:46:19• hírek • Szatmár.ro

Kölcsey emlékünnepség

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör, a Tasnádi és Szilágypéri RMDSZ, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Sződemeter Református Egyházközsége, Sződemeter Polgármesteri Hivatala augusztus 7-én délután 17 órakor szervezi meg a XX. Sződemeteri Kölcsey-megemlékezést .

Huszadik alkalommal emlékeznek meg az idén Sződemeteren a nemzeti himnusz szerzőjéről, Kölcsey Ferencről. A szülőfaluban immár huszadik alkalommal sorra kerülő hagyományos ünnepség színhelye a Kő Pál szobrászművész alkotása díszítette református templomkert, ahol Pakulár István beszolgáló lelkipásztor, Marian Gheorghe polgármester és Erdei D. István parlamenti képviselő köszöntőjét követően Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanára tart beszédet, ki jelenleg legjobb ismerője az európai himnuszok történetének.

Az ő gondozásában jelent meg öt esztendővel előbb a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai szerkesztette azon hanglemez, melyről míves fordításokban a világ tizenhét nyelvén hallható Kölcsey Ferenc Hymnusa és Vörösmarty Mihály Szózata.

Az elmúlt évekhez hasonlóan András Gyula és Marcel Mirea színművész tolmácsolja a helység nagy szülöttének örök értékű költeményét, azt az alkotást, melyet Erkel Ferenc épp 165 esztendővel előbb zenésített meg, s nyilvános ünnepségen - az óbudai hajógyár „Széchenyi" nevű gőzhajójának 1844. augusztus 10-i vízre bocsátásakor - ugyancsak 165 esztendővel ez előtt hangzott fel először.

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által a tasnádi és szilágypéri RMDSZ-szervezetekkel, valamint Sződemeter Református Egyházközségével és a helybeli Polgármesteri Hivatallal közösen szervezett megemlékezésre a Kölcsey nevével összeforrt települések : Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly, Debrecen képviselői is hivatalosak.

A szatmári színművészek mellett a költő alkotásait nagymajtényi, szatmárcsekei, szilágypéri és tasnádi szavalók tolmácsolják, énekszámaival pedig a Schmidt Mária vezette tasnádi „Maestoso" kórus teszi majd emlékezetessé Szatmár mellett a szomszédos Szilágy és Bihar megyéből, valamint a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is invitált és szeretettel várt érdeklődők számára az ünnepséget.


A Kölcsey-szobor Sződemeteren.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: