2011-01-21 13:44:51• hírek • Póti Orsolya

Kölcsey Ferencre emlékeztek

1989 óta január 22-én ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Péntek délben a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáksága és tanárai a Láncos templom előtt álló Kölcsey-szobor előtt rótták le tiszteletüket.

A Magyar Kultúra Napjával kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy még nagyobb figyelmet áldozzunk gyökereinknek, hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, valamint továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeket. Az emléknapon a magyarlakta helységeken számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak, így Szatmárnémetiben is.

Péntek délben a Kölcsey-szobor előtt rótták le tiszteletüket a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáksága és tanárai. A gimnázium osztályainak diákképviselői, tanárai és vezetői 12 órakor vonultak ki a Láncos-templom előtt álló szobor elé. A mellszobrot Pataki Enikő igazgató és Nagy Gyula tanár úr koszorúzta meg, és a megemlékezés a a Himnusz eléneklésével zárult.

Az évforduló alkalmából a kölcseys diákok erre a hétvégére olyan tárgyakat gyűjtöttek össze, amelyek a magyar kultúrát szimbolizálják. A tárgyakból minden egyes osztályteremben sikerült egy-egy érdekes kiállítást létrehozniuk. A tárlat egyes osztályokban rendkívül gazdag, ugyanis láttunk könyveket, régi edényeket, ruhákat, dísztárgyakat, fényképeket és egyéb érdekességeket.


Kulturális kiállítást rendeztek a gimnázium diákjai
Kulturális kiállítást rendeztek a gimnázium diákjai



Megkoszorúzták a tanintézményben lévő Kölcsey szobrot is
Megkoszorúzták a tanintézményben lévő Kölcsey szobrot is

 


Képgaléria:


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: