2019-01-22 12:24:25• hírek • Közlemény

Kölcsey Ferenc szobránál koszorúztak

A Magyar Kultúra Napját, a Himnuszt, 1823. január 22-én befejező Kölcsey Ferenc szatmárnémeti szobrának megkoszorúzásával ünnepelték a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanárai és diákjai, valamint lelkipásztorok és politikusok.

Kedden 11 órától a Láncos templom és a Szatmárnémeti Református Gimnázium előtt található Kölcsey-szobor előtt gyülekeztek, ahol Póti Eduárd igazgató méltatta a költő emlékét, elmonda, hogy kevés olyan nemzet van a világon, amelynek olyan régi himnusza van, mint nekünk. Higyed Gyöngyi zenetanárnő és a diákok vezetésével el is énekelték a himnuszt, zárásként pedig a Szózatot is.

 

Koszorúztak a Szatmári Református Egyházmegye, Szatmárnémeti város, az RMDSZ parlementi csoportja, a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a Szatmárnémeti Szent István Kör nevében is.

 

Turos Lóránd szenátor közösségi média oldalán közzétett gondolatai: "Kölcsey Ferenc és a Himnusz kapcsán mi, szatmári emberek egy cseppet büszkébbek vagyunk más honfitársainknál, hisz mind Kölcsey születése, mind pedig nemzeti imánk megalkotása is e vidékhez kötődik." Egy másik bejegyzésében pedig eképp fogalmaz:

 

"Egyedül a kultúra az az elem, amely összeköti és egyben tartja közösségeinket és nemzetünket. Mi, akik a világ egyik legszebb és legnehezebb nyelvét beszéljük, büszkeséggel gondolunk elődeinkre és mindenre, ami magyarságunk összességét adja. Viszont ma, ezen az ünnepen ki kell emeljük Kölcsey Ferencet és az általa 1823. január 22-én befejezett Himnuszt. Ez az a költemény, mely a mai modern magyar nemzet gerincét képezi és a magyar identitástudat egyik és legfontosabb szimbolúmává vált. Mi magyarok, egy gazdag nemzet vagyunk: több, mint 1000 év kulturális értéke az örükségünk. Van miből táplálkozni, van miből meríteni - ihletet szerezni, van mit művelni, van mit megmutatni és ami ezeknél is fontosabb, van mit átörökíteni a jövő nemzedéke számára."

 

Kereskényi Gábor polgármester ezzel a gondolattal méltatja himnuszunk költőjét: "Nemzeti imánk szerzője politikusként is követendő példa számunkra, hiszen kétszáz évvel ezelőtt is a szabadelvű, modern eszmék képviselője volt."

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: