2012-10-30 17:42:30• hírek • Kocsis Zoltán

Kolcs és Szopor községben épülhetnek a megye első napelemparkjai

Szatmár megye első napelemparkjai jöhetnek létre Kolcs és Szopor községekben. A megyei tanács és a két község között már megszületett a megállapodás, készülnek a tervek. Ha a pályázatok nyernek is, a két községnek egy ideig nem kell villanyáramért fizetnie.

A Szatmár Megyei Tanács (MT) hétfői rendes októberi ülésén a tanácsosok áldásukat adták a testület és a két község közötti megállapodásra. Ennek értelmében Kolcs, Szopor és a megyei tanács összefogásával elkészíthetik a két napelempark konkrét terveit - a megye első két napelemparkjáét.

Kolcs község 28, Szopor község pedig 30 hektár területet bocsát az MT rendelkezésére, amely ennek fejében biztosítja a pályázathoz szükséges 2%-os önrészt. A park a következő 25 évben az MT tulajdonát képezi majd, ő adminisztrálja, tartja karban. A terület viszont továbbra is a községeké lesz - akárcsak a 10 megawattos termelés 30%-a.

„Az elképzelések szerint ez elég lesz arra, hogy a községben található valamennyi közintézmény szükségleteit ellássuk, beleértve a közvilágítást is. Mi több, az is elképzelhető, hogy a fűtést is meg tudjuk oldani vele", nyilatkozta a Szatmar.ro-nak Kallós Zoltán kolcsi tanácsos.

Kallós elmondta, korábban is voltak érdeklődők napelempark vagy szélturbinák felállítása iránt, ám „a megyei tanácsot mégis csak komolyabb partnernek véljük". Kolcs községben Szamoslippó és Borválaszút közötti területet szemelték ki a park helyszínéül. Azért erre a területre esett a választás, mert utóbbi településen van egy transzformátor-állomás, amelyen keresztül a megtermelt energiát rá lehet kapcsolni az országos hálózatra.

A németországi Ibbenbürenben található napelempark

Szopor község esetében a szerződési feltételek és a technikai adatok is megegyeznek. Ezen község kiválasztásában is fontos szerepet játszott, hogy a megtermelt energiát könnyen rá tudják kapcsolni az országos hálózatra.

Az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt fektet az ún. zöld energia elterjesztésére. Ezt szeretné kihasználni a Szatmár Megyei Tanács illetve Kolcs és Szopor község. Az eredeti elképzelések szerint a pályázati időszak novemberben vette volna kezdetét, ám mivel Brüsszel befagyasztotta a kifizetéseket Románia felé, így vélhetően ez is csúszni fog. „A lényeg azonban, hogy a konkrét tervek készen legyenek. Cél, hogy amikor a pályázati időszak megkezdődik, akkor az első között tudjuk leadni projektjeinket", magyarázta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: