2019-09-30 12:14:54• hírek • Bajnai Botond

Kolbásztérinbába és Hagyományok Napja – 7. alkalommal

október 12

Október 12-én, szombaton hetedik alkalommal rendezi meg a Kolbásztérinbába kolbásztöltő fesztivált Szatmárnémetiben a Borókagyökér Egyesület. A részt venni kívánó csapatok jelentkezését jövő csütörtökig fogadják.

 

Sokak első kérdése a rendezvény kapcsán, hogy mit is jelent ez a szó? A kolbászt még csak értjük… de mi is az a térinbába? Erre a kérdésre Szejke Judit főszervező is fontosnak tartotta a válaszadást, hiszen már hat rendezvényen van túl a fesztivál, sokan még ma sem tudják/értik, mit jelent, honnan származik a kifejezés.

 

Szejke Judit így magyarázza a kifejezést: A disznóvágások alkalmával a férfiak igyekszenek a lehető leginkább hagyományőrző módon intézni mindent, ehhez pedig hozzátartozik, hogy előbb-utóbb, a disznóvágás valamelyik szakaszára erősen ittas állapotba kerülnek. Magyarul berúgnak. Ilyenkor a férfi testtartása hasonlatossá válik egy ingadozó bábéhoz. Tehát egy bizonyos téren inog egy báb. Ebből ered székely nyelvjárásban a kifejezés, használják például így is: Ne térinbábázz itt előttem!

 

Az idei rendezvény az előzőektől nem fog sokban különbözni, de mégis lesz néhány olyan újdonság a már jól megszokott, hagyományos kolbászolás mellett, amiért érdemes lesz idén is kilátogatni.

 

Bemutatkoznak a környezetünkben működő néptánccsoportok, érkezik egy hagyományos gyerekjátékokat működtető úriember, aki elhozza Szárnyaló fajátékok gyűjtőnéven futó projektjét, lesz lacikonyha, ahol lehet majd kolbászt és egyéb finomságokat vásárolni. Egy biztos: éhen senki nem fog maradni.

 

Ami a versenyt illeti, maximum 5 fős csapatok jelentkezését várják az eseményre, melyre a nevezési díj csapatonként 300 RON, illetve 20 000 Ft. A csapatok biztosítják a fűszereket, asztali díszítést és egyéb hozzávalókat (a húson kívül). A helyszínen majd reggel 10 órakor a versenyzők átveszik a szervezők által biztosított kellékeket, valamint a húst, majd feldíszítik az asztalt, elkészítik a kolbászt. A verseny során minden csapat lead a zsűrinek egy-egy 50 cm-es sült kolbászt, melyet a zsűri értékelni fog.


A zsűri pontozza a csapatot (öltözet, szervezés, jó hangulat), a hozzávalók előkészítését, az asztaldíszítést (elrendezés, dekoráció, hagyományos termékek, eredetiség), a kolbászkészítés folyamatát, a kolbász ízét és aspektusát.

 

Azok a csapatok, akik szeretnék, benevezhetnek a Mesterségünk Címere versenyre is, ahol az általuk elkészített alkotásokat fogja értékelni a zsűri. E megmérettetésre a benevezés díjtalan, viszont felhasználható gyakorlatilag bármilyen „disznó-alkatrész”.

 

Az elmúlt évek során számtalan frappáns és egyedi alkotás készült, mint kiderült, a versenyzők képzelete határtalan.

 

A jó hangulatról ugyanakkor a túrterebesi Vocal Duó gondoskodik majd. A szervezők idén is jó hangulatot ígérnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: