2014-04-14 15:36:41• hírek • Szatmár.ro

Kolbászmérgezéssel került kórházba egy szatmári férfi

Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető (a toxinnal fertőzött étel egyszerű felmelegítése nem elég, több perces alapos főzés szükséges).

Szombaton került kórházba a férfi, betegségére gyógyszert pedig csak nagy nehézségek árán tudtak szerezni.

Április 12-én került a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba egy 20 éves, a megye egyik községében élő férfi, aki szem és izomfájdalomra, székrekedésre és részleges arcbénulásra panaszkodott. Az őt ellátó orvosok első látásra is botulizmusra gyanakodtak, ezért egy sor komplex vizsgálatnak vetették alá a beteget, illetve beutalták a fertőzőbetegségek osztályára. Kis időt követően a vizsgálati eredmények is igazolták az orvosok feltételezését.

A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. A botulotoxin nevű idegméreg okozza, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A botulin a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza. Ritkán használatos magyar elnevezése: kolbászmérgezés.

A szatmári beteg esetében nagy valószínűséggel az étel okozta botulizmus esete állt fenn: ezt olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények, de a rossz technológiával készült házi készítmények is.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház azonnal nekikezdett, hogy beszerezze a szükséges ellenanyagot, ugyanis helyi szinten nem rendelkeztek egyetlen adag ilyennel sem. Mint kiderült, a környező megyék kórházaiban sem volt ellenanyag, ezért a fővárosból kértek ilyet, felvéve a kapcsolatot az egészségügyminiszterrel és Raed Arafat államtitkárral. Az ő segítségükkel sikerült szerezni néhány adag ellenszert, amit repülőgéppel küldtek Kolozsvárra, onnan pedig egy SMURD-os mentőautó hozta Szatmárnémetibe az életmentő szert. A fertőzés ugyanis, ha kezeletlen marad, lebénulhatnak a karok, a lábak, a törzs, a légzőizmok és akár a halál is bekövetkezhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: