2008-05-28 10:46:29• hírek • Szatmar.ro

Kőkorszaki szakik rendőrkézen

Frédi és Vilma valamint a Flinstone család többi tagja a klasszikus kőkorszaki lábmeghajtású gépezetén néhány Greenpeace aktivistával a hátsó ülésen indult az Európai Parlament épületéhez.

Egy kőtáblát szerettek volna kézbesíteni a képviselőknek, melyre a BMW, a Volkswagen és a Mercedes autógyártók logóját vésték a következő üzenettel: „A klímaváltozás vezetői!”

Sajnálatos tény, hogy az autóipar ott ragadt a kőkorszakban, hiszen még mindig egyre csak gyorsabbnál gyorsabb, és nagyobb üzemanyagfalókat építget a klíma rovására. A gyártók nem képesek kielégíteni az időközben megváltozott igényeket, melyeknek elsősorban a klímavédelem szempontjait kell figyelembe venniük mindannyiunk érdekében. A Flinstone-autós utazás az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) főépületétől vette kezdetét, sajnos azonban nem ért el az Európai Parlamenthez, mert útközben letartóztatta őket a rendőrség. Elkendőzhetetlen tény, hogy a legfrissebb piacra dobott autók átlagos szén-dioxid kibocsátása 201g/km. Ez éles ellentétben áll az autóipar korábbi ígéreteivel, miszerint a klímavédelem érdekében a jelenlegi átlagos 160g²/km CO2 kibocsátást drasztikusan lecsökkentik.

 

A jövő héten az Európai Parlament képviselői a legújabb indítványokról tárgyalnak, melyek az autógyártók klímatudatosabb tevékenységét célozzák. Ha az új terveket elfogadják a képviselők, az autógyártók immár kötelezve lesznek, hogy csökkentsék az autók kipufogóján kiömlő szennyezések mértékét, köztük a szén-dioxidét is.

Az autóipar már hét éve drasztikusan hátráltatta törvényhozást, s most újabb három évvel akarják elhalasztatni a szabályozást. Önkéntes ígéretüket, hogy a jelenlegi 160 g/km-t 40 grammal csökkenti, vagyis 120 g/km lesz az átlagos CO2 kibocsátás. Ehhez a számhoz, azonban nemhogy közelednének, inkább gyors ütemben távolodnak tőle. Az autók szén-dioxid kibocsátása nagy szerepet játszik a klíma pusztításában, márpedig évről évre egyre több van belőlük az utakon.

Amíg az autógyártók képtelenek megfelelni a kihívásoknak, a kormányoknak kell cselekedni és megvalósítani a klímavédelmet szolgáló változásokat.

Greenpeace

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: