2019-08-31 07:54:06• hírek • Bede Emőke

Kökényesden jegyzik a legtöbb ASP-gócot. Mutatjuk, mi a helyzet Szatmár megye további településein

Az augusztus 23. és 28. közötti időszakban sem fecsérelték az időt a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) ellenőrei, az egy hét leforgása alatt ugyanis 164 olyan helyszíni ellenőrzést tartottak, melyek kifejezetten a háztáji gazdaságokat és az ipari állattenyésztő farmokat célozták meg.

Az elemzett időszakban pénzbírságot senki sem kapott, viszont írásbeli figyelmeztetést heten is. Egy remetemezői, egy balotafalui, két nyírestanyai és három kökényesdi gazdát azért rótt meg az illetékes hatóság, mert a frissen vásárolt állatokat nem jelentették be a törvény által megadott időn belül.


Továbbra is vannak Szatmár megyében afrikai sertéspestissel fertőzött zónák. A DSVSA összesítése szerint Újberekben 2, Kökényesden 9, Nyírestanyán 3, Tasnádszarvadon 6, Tasnádon 2, Tasnádszántón 1, Csedregen 5, Halmiban pedig 1, ASP-vel fertőzött gazdaságot jegyeznek jelen pillanatban. Ezzel kapcsolatban azt is közölték, hogy 21 disznóval maga a betegség végzett, további 280 leölését a hatóság rendelte el. Ami a vadállományt illeti, eddig 151 elhullott vaddisznóra bukkantak megyénk területén, ezek közül 116-ról bizonyosodott be, hogy valóban a rettegett betegség végzett velük. A kilőtt vaddisznók száma pedig mostanra elérte a 1440-et, melyekről 39 esetben bizonyosodott be, hogy hordozták a fertőzést.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejtette ki közleményében a Szatmár megyei DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történtő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: