2012-06-01 10:09:54• hírek • Szatmár.ro

Koczán Levente: Modern, biztonságos Túrterebest!

A Szatmári RMDSZ jelöltje Túrterebes község polgármesteri székébe idén is Koczán Levente.

1975. július 17-én született Szatmárnémetiben, Túrterebesen nőtt fel. A középiskolát a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban végezte, majd a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem matematika-fizika szakán diplomázott. Az oklevél megszerzését követően a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskolában tanított matematikát és informatikát, 2000-től pedig Túrterebes polgármestere. Nős, két gyermek édesapja.

- Harmadik mandátumodat töltöd 2012 - ben. Melyek voltak azok az okok, hogy többször is indultál a polgármesteri székért?

- Mivel Túrterebesen nőttem fel, mindig is érdekelt az otthonom sorsa. 2000-ben egy egészen más világ volt Túrterebesen, az emberekben pedig megérlelődött az igény a változtatásra. Nagy fejezet zárult le akkor. Úgy érzem, a 2000-2012 közötti, három mandátumom alatt az emberek reményt kaptak, bebizonyítottuk nekik, hogy más stílusban, jól megszabott stratégiai irány alapján is lehet dolgozni, amellyel egy jövőképet tudtunk a lakosoknak mutatni. Egységes, szakmailag felkészült csapatot alkotott, és alkot a túrterebesi RMDSZ csapata. Az évek alatt felhalmozott tapasztalat és az elért eredmények, valamint a lakosok pozitív visszajelzései is azt mutatják, hogy dolgozzunk tovább a közösség érdekében, egy modern és biztonságos Túrterebesért.

- Jelmondatotok a modern, biztonságos Túrterebest. Mit jelent neked és az RMDSZ tanácsosainak mindez?


- A modern, fejlett település járható utakat, járdákat jelent, kiépített vízhálózatot, csatornahálózatot minden házig, valamint minden utca aszfaltozását. Ha nem is teljesen, de már nagy százalékban készen vannak Túrterebesen, és ez többek között a helyi, és a megyei RMDSZ szakmaiságának tudható be, többek között Csehi Árpád Szabolcs hathatós segítségének is. Ami pedig a biztonságot illeti, a község biztonsága két pilléren alapul, az egyik ezek közül az anyagi, amelyet munkahelyek teremtésével tudunk elérni. Ehhez viszont feltétlenül szükségesek a modern címszó alatt említett beruházások. Utóbbiak hónapról hónapra fejlődnek, ezért azt tervezzük, hogy 5-10 évre a helyi adók alóli mentességet, illetve kedvezményeket biztosítanánk a befektetőknek, így próbálva vonzóbbá tenni a települést. Ha munkahelyeket tudunk teremteni, akkor ez pozitív hatással lesz a közösség életére is.

A biztonság egy másik pillére a mindennapi biztonság. Mivel sokrétű etnikumú közösségről van szó, ezért 2009-től két mezőőrt alkalmaztunk. Munkájuk eredménye tapasztalható, a közösség pedig értékeli ezt. A helyi rendőrőrsök felszámolása miatt közösségi rendőrséget szeretnénk létrehozni, hogy a lopások, garázdaságok még hatékonyabban legyenek visszaszorítva. Közös erővel pedig elérhető lesz az, hogy aki a magot elvetette, az le is arassa.

- Melyek azok a beruházások, amelyekre igazán büszke vagy mind te, mind pedig a tanácsosok csapata?

- Ha fel kellene sorolni azokat a beruházásokat, amelyek korszerűbbé tették Túrterebest, akkor nem szabad kifelejteni a Halmival közösen kiépített szennyvíztelepet és a 10 km csatornahálózatot. A vízvezeték minden túrterebesi ház előtt ott van, a szennyvíz azonban egyelőre nincs kiépítve ilyen jó arányban. Közösen Halmival, további 13 km hosszúságú csatornahálózattal bővítjük a rendszert, a Kisfalun, Újsor, Fő út, Hajnal, Sándor, Tanítók, Felszeg utcákon. Ha ez is meglesz, akkor aszfaltozzák majd le a mellékutakat is, mert elsődleges szempont a közművesítés: csak azután lehet lefedni az útszakaszokat, ha az alatta húzódó vezetékek is elkészültek. További nagyon fontos beruházás volt a Túrterebesi Általános Iskola három épületének teljes felújítása és modern didaktikai eszközökkel és számítógépekkel való ellátása.

Modern óvodát építettünk, az óvodák udvarán pedig szép játszóteret, illetve a központi parkot újjáépítettük. Vízhálózatot hoztunk létre Draguseni faluban 8,25 km hosszúságban. Túrterebesen sportcsarnok épült, a lakodalmas házat modernizáltuk, a kultúrotthonokat (Túrterebes, Túrterebes Szőlőhegy, Draguseni) rehabilitáltuk, a közvilágítást felújítottuk. Hosszú közbenjárás után, sikerült az Electrica - t meggyőzni arról, hogy nagyon fontos az elektromos hálózatot feljavítani a Felszeg és Kisfalu utcákon, illetve Draguseni-ben a Fő út menten. Ezek a beruházások az Electrica pénzéből lettek meg valósítva. Amit a község saját pénzéből valósít meg: az elektromos hálózatok bővítése a Hídon túli részen, a Legelő utcán, a Lankán, Draguseni-ben a Dobrihat és Părului utcákon. Ezek a projektek engedélyeztetés alatt vannak, hamarosan a Lanka es a Legelő utcán bővítjük az elektromos hálózatot, az utolsó házhelyig. A DC7 jelzésű községi út aszfaltozása most véglegesítődik, 9,84 km hosszúságban lesz készen. E mellett a DC8 jelzésű, Túrterebes és Szőlőhegy közötti szakaszt, 2,25 km hosszan akarják felújítani, melyre elkészült a kivitelezési terv. Nem sikerült viszont, bár a tervek között szerepelt, a csemetés épületeinek és területeinek a teljes visszaszerzése. 2008 áprilisában sikerült 14 éves törvénykezés után 149 családnak 103 hektár szántóföldet hivatalosan kimérni. Akkor fennmaradt még 2,62 hektár és egy épületrész, amit akkor tervbe vették, hogy visszaszereznek - ez azonban még nem sikerült. Mindezt viszont továbbra is fontosnak tartjuk visszaszerezni.

- A 2012-2016-os mandátum tervei valószínűleg tovább szolgálják a település fejlődését.

- Eddigi munkánkat is az jellemezte, hogy élhetőbb, szebb Túrterebesen éljünk, ennek szellemében sikerült a fennebb felsorolt beruházásokat, terveket megvalósítanunk és mindvégig informáltuk a lakosokat a „Dobszó helyett..." nevű faluújságon keresztül. A 2012-2016-os mandátumunk ideje alatt, amennyiben a túrterebesi lakosok bizalmat szavaznak nekünk, a már fentebb említett megvalósítási tervek között szerepelnek még: elkezdeni a lépéseket egy öregotthon létesítéséhez. Nem egyszerű dolog, de jól átgondolt tervvel, regionális szinten megvalósítható. Mellékutak aszfaltozása: Vásártér, Fűzfa utca, Park utca. A csatornahálózat kibővítése: Kisfalu, Újsor, Felszeg, Tanítok utcája, Sándor utca, Fő utca, majd ezen utcák aszfaltozása. A Főút mentén a 21 számú ingatlan (CAP romos irodájának) lebontása, helyén park kialakítása, egy Reizer Pál püspök úr tiszteletére készült emlékkel. A házak átszámozása, a perezés (pl. 993/E) megszüntetésének érdekében, új utcanevek adása (Forráson, Lankán). Nemzetközi kapcsolatok: Európai Területi Csoportosulás (EGTC) Ung-Tisza-Túr szlovák, magyar, ukrán és román partnerekkel létrehozva (egyedi területi lefedés). Az RMDSZ túrterebesi csapata a megyei és országos szervezettel szorosan együttműködve egy modern, biztonságos Túrterebesért dolgozunk! És mint már említettem: mi erre vállalkozunk, mi ezért dolgozunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: