2017-09-19 20:55:06• hírek • Agerpres.ro

Kocsmát akarsz nyitni? Csak óvatosan!

Romániában tíz vendéglő, italmérés vagy kávézó közül 6 csődbemegy fennállása első kilenc hónapja alatt, tízből nyolc pedig az első öt év során - figyelmeztet a Romániai Hotel- és Vendéglőtulajdonosok Szervezete (HORA) egy felmérés adataira támaszkodva.

Az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatás szerint a vendéglátó egységek tulajdonosai számára az is aggodalomra ad okot, hogy Románia utolsó helyen áll a kávézókban vagy vendéglőkben elköltött pénzösszegek aránya tekintetében. Az Eurostat adatai szerint egy romániai lakos átlagosan jövedelmének 1,1%-t költi el vendéglőkben, kávézókban, míg például Spanyolországban ez az arány 14,6%. Az Európai Unióban átlagosan jövedelmük 6,8%-át költik el vendéglőkben, kávézókban az emberek.

A Romániában megnyitott vendéglők, kocsmák vagy kávézók 60%-a nyitásuk után 9 hónappal, és 80%-uk az első 5 évben csődbemegy.

Dragoş Petrescu, a HORA elnöke szerint a megfelelően képzett humán erőforrás nélkül nem fog javulni a helyzet, a vállalkozóknak muszáj lenne folyamatosan képezniük magukat és személyzetüket, műhelygyakorlatokon kell részt venniük, be kell fektetniük a szakterülethez tartozó ismeretanyag folyamatos frissítésébe.

A szervezet szerint 'a romániai gazdaság a képzett munkaerő súlyos krízise felé tart, a KeysFin által ismertetett statisztikai adatok szerint a betöltetlen munkahelyek száma szinte megduplázódott, 2009-ben 38.625 volt, 2016-ban pedig már 59.753'. A közlemény hozzáteszi, hogy a képzett munkaerő hiánya különösen súlyosan érinti a vendéglátói szektort, és ezért elsősorban a megfelelő szakképzés hiánya okolható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: