2012-04-22 09:49:54• hírek • MTI

Barbra Streisand 70 éves

Az amerikai show-biznisz egyik legnagyobb alakja, Barbra Streisand április 24-én lesz 70 éves. Énekesnőként lemezek millióit adta el, színésznőként a színpadon és a filmen is sikert sikerre halmozott, és rendezett is. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Brooklynban, egy tanító lányaként született, és már egészen fiatalon arról ábrándozott, hogy a szórakoztatóiparban csinál karriert. Tehetségénél csak becsvágya volt nagyobb, még anyja sem tudta elvenni a kedvét, aki mindig azt mondogatta: "egy lány ekkora orral nem lehet világsztár". Nem lett igaza, lánya lépésről lépésre jutott egyre feljebb. Menet közben csak egy dolgot hagyott el: nevéből egy "a" betűt, így lett belőle Barbra Streisand.

Éjszakai bárokban kezdett énekelni, de húszévesen már megjelent első lemeze, amelyen musicaldalok voltak hallhatók: az album a rock and roll őrület közepette is aranylemez lett. Barbra 1964-ben a Funny Girl címszerepében meghódította a Broadwayt, a musical filmváltozata után pedig már az egész világ a lába előtt hevert, és egy színésznőknek járó Oscar-díjat is átvehetett. Sikerrel tudta vegyíteni énekesnői és filmszínészi karrierjét, példa erre az Ilyenek voltunk és a Csillag születik, mindkét film egy-egy általa énekelt betétdala önállóan is sláger lett, utóbbiért kapta második Oscar-díját.
Streisandnak nincs olyan lemeze, amely egymilliónál kisebb példányszámban kelt volna el, énekelt duettet Neil Diamond és Donna Summer társaságában, Woman In Love című dala pedig hosszú ideig vezette a listákat szerte a világon.

1983-ban sikerrel mutatkozott be rendezőként, a Yentl című film (amelyben a főszerepet is játszotta) zenéje lemezként is kelendő volt. 1991-ben újra a kamera másik végére (is) állt, a Hullámok hercege című alkotását a legjobb film kategóriában jelölték Oscar-díjra. 1996-ban ismét rendezett: a Tükröm, tükröm vegyes fogadtatásra talált (bár Bryan Adams-szel előadott duettje Oscar-jelölést ért), mégis sokat köszönhet e mozinak, mert az utómunkálatok közben ismerte meg James Brolint, akihez nem sokkal később férjhez ment.

Filmes sikerei és kitűnő lemezei ellenére nagyon kevés koncertet vállalt, gyakran évek teltek el két fellépése között. Mit sem csökkenő népszerűségét jellemzi, hogy amikor 1994-ben több mint két évtized után ismét koncertkörútra indult, a jegyárusítást vasárnapra kellett tenni, hogy a beérkező ötmillió hívás ne bénítsa meg a telefonrendszert. Amikor az új évezred küszöbén Las Vegasban lépett fel, a show ötmillió dollárral gazdagította amúgy sem sovány bankszámláját. Ezek után nem meglepetés, hogy a szórakoztatóipar tíz leggazdagabb előadója közé számít, múzeumot nyitottak tiszteletére és rózsát is neveztek el róla.



Barbra Streisand eddig 140 millió lemezt adott el, ezzel minden idők legsikeresebb női előadója (és az egyetlen az első tízben, aki nem a rock and roll műfajában szerepelt). Vitrinjében a két Oscar-díj mellett nyolc Grammy-díj, öt Emmy-díj és egy Tony-díj található, azon kevesek egyike, akik magukénak mondhatják a film, a zene, a színpad és a televízió legrangosabb kitüntetését. 2009-ben kilencedszer került albuma az amerikai poplista első helyére, így ő az első előadóművész, aki fél évszázadon át minden évtizedben állt a toplisták élén, és ő a legtöbbször élre került női énekesnő is. A hivatalos kimutatás szerint csak az Egyesült Államokban 51 arany, 30 platina és 13 multiplatina albuma van.

Streisand nem szépségideál, de szexis nőiességével, belülről jövő kedvességével, eleganciájával nemcsak a közönség, de számos férfi szívét is meghódította. Első férje a színész Elliott Gould volt, tőle született fia a Hullámok hercege című filmben is szerepelt. Streisand 1998-ban ment másodszor férjhez James Brolin filmszínészhez. Nem csinál titkot belőle, hogy a politikában a demokratákat támogatja, és jelentős összegeket adományoz jótékony célokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: