2012-03-13 08:51:13• hírek • Kocsis Zoltán

Farkasokat számoló

Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) Európa legnagyobb macskaféléje. Ez a macskaféle egykor egész Európában elterjedt volt. A 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában, illetve Nagy-Britanniában kihalt. Napjainkra azonban sikerült visszatelepíteni a hiúzt az erdőkbe.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal valamint a Szatmár Megyei Vadászok és Sporthorgászok Szövetsége további vadászegyesületekkel karöltve március 15-29. között szervezi meg rendes évi felmérését, melynek célja, hogy megállapítsa a megyénkben élő nagy testű ragadozók lélekszámát.

„A felmérés egyrészt törvény előírta kötelességünk. Azért van rá szükség, mert ezek a ragadozók a tápláléklánc csúcsát képezik, ebből kifolyólag jelentős szerepük van az egészséges ökoszisztéma és a természetes egyensúly fenntartásában", mondta Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

Annak ellenére, hogy a romániai Kárpátok Európa területének kevesebb, mint 2%-át teszi kik, az öreg kontinensen élő nagy testű ragadozók jelentős populációja él itt: a barna medvéd 35%-a, a farkasok 30%-a, a hiúzok 25%.

A tavaly elvégzett felmérés alapján Szatmár megyében 2011 tavaszán hét barna medve, 27 farkas és 250 vadmacska élt.

Évről évre a tavaszi felmérés alapján határozzák meg a vadászidényben kilőhető egyedek számát és ennek függvényében dolgoz ki stratégiákat a Környezetvédelmi Ügynökség az egészséges egyensúly fenntartásáért.

Európai vadmacska

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: