2016-02-04 16:24:23• hírek • MTI

Koalícióval készül a választásokra a PSD

Gabriel Oprea és Liviu Dragnea
Gabriel Oprea és Liviu Dragnea

Keretmegállapodást kötött a júniusi helyhatósági választásokon történő együttműködésről  csütörtökön a román Szociáldemokrata Párt (PSD) korábbi koalíciós partnerével, a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR), amely jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között.

A megállapodás szabad kezet ad a két párt területi szervezeteinek, hogy helyi érdekeik függvényében döntsenek az esetleges együttműködés módjáról. A megállapodás szerint a két párt az önkormányzati voksoláson elért eredmények ismeretében később határoz az év végi parlamenti választásokon történő együttműködésről.

A megállapodásban az UNPR vállalta, hogy nem támogatja azt a jobboldal által sürgetett törvénymódosítást, amely már az idei önkormányzati voksoláson bevezetné a szociáldemokraták és a magyar érdekképviselet által ellenzett kétfordulós polgármester-választást.

Az UNPR, amely a 2012-es parlamenti választások óta a frakciójába átült képviselőknek köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, eredetileg "nagyobb árat" kért a szociáldemokratáktól koalíciós hűségéért, de a bűnvádi eljárás alá helyezett Gabriel Oprea pártelnök megtépázott imázsa miatt be kellett érnie egy "halvány ígérettel" - mutattak rá a román médiában megszólaltatott elemzők.

Az UNPR állítólag először 50, később pedig csak 35 befutó parlamenti helyet követelt a PSD-től cserében azért, hogy nem engedi megváltoztatni a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztását segítő és így a PSD-nek kedvező egyfordulós helyhatósági választási törvényt. A PSD azonban úgy ítélte meg, hogy a közvélemény-kutatásokban 2-3 százalékra taksált UNPR most már nem segíti, hanem visszahúzza a pártot, ezért nem akarta elkötelezni magát amellett, hogy ismét "nyakába vegye" az UNPR-t.

A "parlamenti migráció" gyűjtőpártjaként 2010-ben létrejött UNPR egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon, hiszen mindig a PSD jóvoltából jutott parlamenti képviselethez. Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes politikai karrierjét egy a konvoját felvezető motoros rendőr halála törte meg: az eset miatt tüntetők tízezrei követelték lemondását, a korrupcióellenes ügyészség pedig bűnvádi eljárást indított ellene a rendőri felvezetés jogosulatlan igénybevétele miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: