2009-07-31 14:27:11• hírek • MTI

Koalíciós szakítópróba a tanügyi reform

Újabb heves vitákat váltott ki az oktatási reform a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta román nagykoalícióban, amelynek szakítópróbája lehet a bukaresti sajtó szerint az oktatási törvénycsomag elfogadása.

A román tájékoztatási eszközök pénteken idézték a demokraták által támogatott Traian Basescu államfőt, aki bírálta Ecaterina Andronescu szociáldemokrata oktatási minisztert a tanügyi reform "hátráltatása" miatt.

A 2004 decemberében államfővé választott Basescu - akinek az év végén jár le mandátuma - az elnöki hivatal keretében egy szakértői bizottságot hozott létre korábban. Ez a testület kidolgozott egy oktatási törvénycsomagot, amelyet most a kormánynak kellene elfogadnia és parlament elé terjesztenie. Csakhogy a tavaly decemberben, paritásos alapon megalakult nagykoalícióban az oktatási tárca a PSD-nek jutott.

A szociáldemokraták minisztere nem fogadja el az elnöki hivatalban kidolgozott oktatási törvénycsomagot, mert az szerinte kiegészítésre szorul. A tárcavezető csütörtökön tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel az oktatás reformját célzó jogszabálytervezetekről. Ennek kapcsán Basescu azzal vádolta meg a minisztert és a szakszervezeteket, hogy a diákok helyett a tanárok érdekeit helyezték előtérbe.

A demokraták a gyorsított elfogadás érdekében felelősségvállalással terjesztenék a parlament elé a jogszabálycsomagot, ami azt jelentené, hogy parlamenti vita nélkül léphet hatályba. Erről azonban hallani sem akarnak a szociáldemokraták, akik azzal vádolták meg az államfőt, hogy a közpénzek könnyelmű elköltésével meggyanúsított demokrata miniszterekről akarja elterelni a figyelmet nyilatkozatával.

A Ziua című napilap szerint már csak napok kérdése a román nagykoalíció felbomlása. A román lapok többsége szerint kormányátalakítás révén következhet be a szakítás, hiszen amennyiben Emil Boc demokrata miniszterelnök a kabinet összetételének megváltoztatásáról dönt, akkor a PSD kénytelen lesz kivonulni a kormányból. Erre utal Mircea Geoana PSD-elnök nyilatkozata is, aki kijelentette: a koalíció automatikus felbomlását jelenti, ha a kormányfő a PSD beleegyezése nélkül meneszt egy szociáldemokrata minisztert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: