2015-02-18 10:59:06• hírek • MTI

Klimkin: a mozgósításnál nincs etnikai megkülönböztetés

Ukrajna nem alkalmaz hátrányos etnikai megkülönböztetést a mozgósítás során - jelentette ki a kelet-ukrajnai fegyveres viszályra utalva Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kedden Bukarestben, miután találkozott Bogdan Aurescuval, a román diplomácia vezetőjével.

A bukaresti külügyminisztérium legutóbb február elején közölte az ukrán nagykövettel: Románia elvárja Ukrajnától, hogy a katonai mozgósítás ne etnikai alapon történjen. Bukarest akkor is szót emelt az ügyben, amikor tavaly nyáron az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben állítólag ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott behívót.

A két tárcavezető közös sajtóértekezletén Klimkin köszönetet mondott azért, hogy Románia következetesen támogatja országa szuverenitását, területi egységét, illetve határozottan elítélte a Krím-félsziget orosz annektálását.

Újságírói kérdésre válaszolva Klimkin leszögezte: ebben a pillanatban Ukrajna nem folytat konkrét tárgyalásokat Romániával fegyverek vásárlásáról. Hozzátette: Ukrajnának elég jó viszonya van különböző államokkal, amelyek képesek segíteni a szükséges (hadi) felszerelés beszerzésében.

Bogdan Aurescu rámutatott: Románia az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta Ukrajnának az EU-val kötött társulási egyezményét, ezzel is jelezve, hogy támogatja szomszédja európai integrációját. Kifejtette: Bukarestnek az Ukrajnában élő több mint 400 ezer román miatt is fontosak a Kijevvel ápolt kapcsolatok.

Aurescu jó ötletnek nevezte Klimkin Bukarestben megfogalmazott javaslatát, hogy közös ukrán-román kormányülést szervezzenek: erre szerinte még idén sor kerülhet. A román diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy a kijevi törvényhozás is ratifikálja a két ország közötti kishatár-egyezményt, amely több mint kétmillió román és ukrán állampolgár számára könnyíti majd meg a határátlépést.

Aurescu felidézte, hogy Bukarest vezető szerepet vállalt az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban. "Ukrajna számíthat Romániára, amely mellette áll ebben a nehéz helyzetben" - szögezte le a román diplomácia vezetője.

Pavlo Klimkint a román államfő is fogadta Bukarestben. Klaus Iohannis kijelentette: Románia határozottan támogatja Ukrajna demokratizálódását, európai közeledését és kifejezte reményét, hogy minden "érintett fél" betartja a február 15-én hatályba lépett tűzszüneti egyezményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: