2014-01-08 10:07:48• hírek • MTI

Klicsko közös ellenzéki elnökjelölt-állítást szorgalmaz

Csakis közös jelölttel győzhet az ellenzék Ukrajnában a következő elnökválasztáson - szögezte le Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke kedden, az ortodox karácsony első napján a kijevi Függetlenség terén összegyűlt, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők előtt.

Helyszíni becslések szerint délután több mint tízezren hallgatták a színpadon fellépő ellenzéki vezetőket.

Az UDAR elnöke kifejezte aggodalmát, hogy ha nem indít már az első fordulóban közös jelöltet az ellenzék, egyik jelöltjük sem kerül be a második fordulóba, és elveszítik a választást. A hatalom ugyanis szerinte úgynevezett "technikai jelöltet" juttathat be (olyan személyt, akit csak az ellenfél voksainak megosztása érdekében indítanak), így biztosítva Viktor Janukovics államfő újabb győzelmét.

"Hogyan beszélhetünk egységes csapatról, ha több jelöltet indítunk? Nem az kell-e éppen a hatalomnak, hogy megossza a szavazatokat, és a második fordulóra kegyetlen meglepetést készítsen nekünk?" - vetette fel Klicsko, aki a közvélemény-kutatások szerint egyébként magasan a legnépszerűbb ellenzéki politikus Ukrajnában.

A kérdésben nincs egyetértés az ellenzék vezetői között. A napokban Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki erők között létrejött megállapodás alapján a 2015-ben esedékes elnökválasztás első fordulójában mindhárom párt állít jelöltet, és a második körbe bejutó mögött egyesítik majd erejüket.

A Függetlenség terén kedden mondott beszédében Jacenyuk ígéretet tett arra, hogy az ellenzék vezetői hamarosan közzéteszik cselekvési programjukat, a demonstrálóktól pedig "még egy kis türelmet, bátorságot és bölcsességet" kért. Szavai szerint "a jelenlegi rezsim ellen fellázadt emberek egységet és egységük erejét megmutatva kemény próbatételeket álltak ki sikerrel". Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy "még nehéz utat kell megjárniuk a győzelemig, újabb és nem kevés próbatételen kell átmenniük, amihez bátorságra és türelemre lesz szükségük".

A harmadik parlamenti ellenzéki erő vezetője, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke úgy fogalmazott, hogy az idei karácsony az ukránok számára a megújulás jelképévé vált. Hangsúlyozta, hogy "küzdelem, állhatatosság, hit és bátorság kell a győzelemhez az eszményekért folyó harcban".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: