2011-08-23 17:53:36• hírek • Póti Orsolya

Klezmer koncertnek adott otthont a Nagy Zsinagóga

Változatosság jellemzi az idei Szatmári Kulturális Napokat, hiszen a szervezők egyre eltérőbb zenei kultúrákkal próbálják megismertetni a szatmáriakat. Míg az elmúlt hónapokban dzsessz, pop és rock koncerteket látogathattunk, most egy különleges klezmer koncertnek lehettünk szem és fültanúi.

Az augusztus 23-i rendezvény meghívottjai amerikai klezmer zenészek, Elisabeth Schwartz és Yale Strom voltak, akik a szatmári harmonikás, Ioni Kálmán kíséretével adták elő klezmer, jiddis és haszid dalaikat. Elisabeth néhány román népdallal, Maria Tanase legismertebb dalaival rukkolt elő, valamint jiddis, héber és ladino nyelveken énekelt.

A szervezők meglepetésére és természetesen örömére a Nagy Zsinagóga zsúfolásig megtelt, még az épület előterében is álltak érdeklődők. A közönséget és az előadókat Decsei Miklós, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, aki egy különleges koncertet ígért.

És példátlan is volt, hiszen a sokoldalú klezmer hegedűs és Elisabeth Schwartz, a szatmári harmonikással együtt megzenésítették a jiddis költészet gyöngyszemeit, életet vittek a zsinagóga falai közé és egy-két órára egy jellegzetes világba varázsolták a közönséget, keverve a cigány, a klasszikus dzsessz, a balkáni és a szefárd zene motívumait.

A rendezvény a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, valamint a Romániai Zsidó Közösség és a Szatmári Zsidó Hitközösség szervezésében jött létre.

Aki lemaradt volna minderről, tekintse meg az általunk készített felvételt.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: