2017-01-19 19:50:04• hírek • MTI

Klemm: nem időszerű a román büntetőjog módosítása

Időszerűtlennek nevezte a büntetőjog tervezett módosításait Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet, aki szerint országa ellenez bármiféle olyan igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedést, amely gyengíti a jogállamiságot.

Az amerikai diplomatával a News.ro román hírügynökség közölt interjút szerdán. Klemm kifejtette, hazája továbbra is teljes mellszélességgel támogatja Klaus Iohannis államelnöknek és a román igazságszolgáltatási intézményeknek a jogállamiság erősítésére  irányuló törekvéseit.

A Sorin Grindeanu vezette román kormány szerdán sürgősségi rendeletekkel, előzetes társadalmi vita nélkül készült életbe léptetni egy közkegyelmi tervezetet és a büntető törvénykönyv módosítását, amit az akadályozott meg, hogy Klaus Iohannis államfő előzetes bejelentés nélkül megjelent a kabinet ülésén.

A nagykövet kifejtette, Románia rendkívüli eredményeket ért el a korrupcióellenes harcban, s ebben kiemelt szerepet játszott a hivatali visszaélésre vonatkozó büntetőjogi előírások alkalmazása. Rámutatott, bármely olyan törvénykezdeményezés, amely gyengíti a jogállamiságot, pártpreferenciától függetlenül kedvezőtlenül érint minden román állampolgárt.

Emlékeztetett, hogy az amerikai-román stratégiai partnerség, valamint Románia NATO- és EU-tagsága közös értékeken alapul, amelyek között egyebek mellett a jogállamiság melletti elköteleződés is  szerepel.

"Időszerűtlen bármely olyan intézkedés, amely Romániában a jogállamiságot gyengíti, és elvárjuk, hogy valamennyi román intézmény erősítse a korrupcióellenes harcot" - mondta a nagykövet. A diplomata leszögezte, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt is.

Romániában a szociálliberális kormányoldal közkegyelmet hirdetne az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, mégpedig azzal az indoklással, hogy így enyhíteni lehet a börtönök túlzsúfoltságát. A román jobboldal szerint a szociálliberális kormánytöbbség a büntetőjog módosításával készül mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított, bűnvádi eljárás alatt lévő politikusainak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: