2013-02-21 15:42:55• hírek • MTI

Új fordulatot hozhat Johannis megjelenése

A kétharmados többséggel kormányzó román Szociálliberális Szövetség (USL) már a 2014-es államelnök-választás előtt felbomolhat - vélekedtek csütörtökön román lapok, és feltételezésüket abból szűrték le,  hogy Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere belépett az USL egyik fő erejét jelentő liberális pártba.

Johannis szerdán jelentette be, hogy tagja lett a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), amelynek a hét végén sorra kerülő kongresszusán akár a párt első alelnöki tisztségébe is megválaszthatják, így Crin Antonescu pártelnök után ő lehet a liberálisok második embere - írta az Adevarul című napilap.

Johannis belépésével  az Adevarul szerint a liberálisok erősíthetik pozíciójukat az USL keretében nagyobbik koalíciós partnerükkel, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben. A lap emlékeztet arra, hogy a PSD és a PNL között az utóbbi időben többször feszültté vált a viszony, ilyen körülmények között pedig nem kizárt, hogy az USL már a 2014-es elnökválasztás előtt felbomlik, vagyis két évvel az esedékes parlamenti választások előtt.

A PSD ebben az esetben már nem támogatná Antonescut az elnökválasztáson, hiszen az USL-ben kötött egyezség szerint a szövetség részéről neki kellene megpályáznia az államfői tisztséget, miután a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök lett. A liberálisok Johannis csatlakozása révén most már rendelkeznek egy saját potenciális miniszterelnök-jelölttel - véli az Adevarul.

Az erdélyi város német nemzetiségű polgármesterének a neve korábban egyszer már felmerült miniszterelnök-jelöltként.
A kormányzó szövetséghez közel álló Jurnalul National szerint az USL két fő ereje, a PSD és a PNL alapos odafigyeléssel készíti elő a szétválás pillanatát olyan módon is, hogy minél több befolyásos polgármestert próbál magához édesgetni, és ezáltal bebiztosítani pozícióit a 2014-es elnökválasztás előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: