2014-06-28 17:41:26• hírek • MTI

Klaus Johannis lett a liberális párt elnöke

Klaus Johannis a román nagypolitikába igazából februárban lépett be, akkor Antonescu felkérésére elfogadta a PNL első alelnöki tisztségét, és ezáltal a liberális pártban a második emberré lépett elő.

Klaus Johannis lett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) új elnöke, miután a szombati tisztújító kongresszuson a küldöttek nagy többsége neki szavazott bizalmat. A küldöttek arról is döntöttek, hogy a PNL az Európai Parlamentben a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt frakcióját erősíti majd.

A román parlament épületében zajló kongresszuson Johannisnak egy kihívója volt Ioan Ghise személyében, de ő csak 144 szavazatot kapott, miközben Johannis pártelnökké választását 1334-en támogatták.
A liberálisok megszavazták azt is, hogy összeolvadnak a szintén ellenzéki Demokrata Liberális Párttal (PDL), amellyel várhatóan közös jelöltet állítanak a novemberi államelnök-választáson.

A kongresszus nem döntötte el, hogy Johannist vagy a párt leköszönt elnökét, Crin Antonescut javasolják erre a tisztségre. Eredetileg erről is határozatot kellett volna elfogadniuk a küldötteknek, de kiderült, elég népes az a tábor is, amely Antonescut javasolná államelnökjelöltnek. Johannis ezért bejelentette, hogy még van idejük megvitatni ezt a kérdést, amelyről a párt egy szűkebb testülete fog határozni.

A PNL és a PDL azért akar összeolvadni, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette baloldali koalícióval szemben reális eséllyel indulhasson jelöltjük az elnökválasztáson. A kongresszuson azt is megszavazták, hogy kilépnek az európai liberálisok frakciójából az Európai Parlamentben, és az Európai Néppártba (EPP) iratkoznak. Ezt a lépést már Antonescu is javasolta, Johannis támogatta, így az erről szóló határozatot is nagy többséggel fogadta el a kongresszus.

A liberális párt elnöki tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Antonescu a május 25-i romániai európai parlamenti választások után lemondott. Volt pártja várakozáson alul szerepelt a megmérettetésen. A román liberálisok legalább a szavazatok 20 százalékára számítottak, ehelyett alig kaptak 15 százalékot. Antonescu már a választás előtt bejelentette, hogy amennyiben nem érik el a remélt eredményt, lemond a párt éléről, és ezt meg is tette.

Klaus Johannis

Ő bízta meg Johannist a párt ideiglenes vezetésével, és támogatta azt is, hogy őt válasszák meg következő elnöknek. Így várható volt, hogy a román országos politikában legelőször 2009-ben miniszterelnök-jelöltként felbukkanó Johannis lesz a befutó a szombati kongresszuson.

A szász származású politikus, aki sokáig a romániai németek érdekeit védő Német Demokrata Fórum elnöke volt, azáltal szerzett országos ismertséget, hogy 2000 óta Nagyszeben polgármestere, ráadásul úgy, hogy kisebbségi politikusként a város román lakossága mindig elsöprő többséggel választotta meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: