2009-10-13 21:59:17• hírek • Szatmár.ro

Klaus Johannis az ellenzékiek jelöltje

Kedd este, nem sokkal tíz után Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette, szerda reggel találkozni fog a Nemzeti Liberális Párt, az RMDSZ, valamint a parlamenti kisebbségi képviselők képviselőjével, hogy egy szakértői kormány támogatásáról egyeztessenek. A találkozóra meghívták Klaus Johannist, Szeben polgármesterét is, akit a Nemzeti Liberális Párt javasolt miniszterelnöknek még a bizalmatlansági indítvány benyújtása előtt. A Demokrata- Liberális Párt ugyanakkor továbbra is Emil Boc-ot javasolja miniszterelnöknek.

Traian Basescu államelnök, a bizalmatlansági indítvány elfogadása után tárgyalásra hívta a politikai pártok vezetőit, amelyen egy ideiglenes kormány kinevezésének lehetőségeiről tárgyaltak. Basescu ugyanakkor célzott arra, mivel nincs egy látható parlamenti többség, a legnagyobb parlamenti pártot, vagyis a PDL-t fogja ismét kormányalakításra kérni. Félhetően Mircea Geoana gyors bejelentése éppen ezt hivatott cáfolni.

Klaus Werner Johannis (született: 1959. június 13.-án, Nagyszebenben). 2000-től Nagyszeben szász származású polgármestere. 2002-től az Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF) elnöke.

Johannis tanulmányai után gimnáziumi tanárként, tanfelügyelőként dolgozott. 2000-ben lépett be a Romániai Német Demokrata Fórumba (RNDF), amelynek nagyszebeni polgármester-jelöltje lett.

Nagy meglepetésre, annak ellenére, hogy Nagyszebenben a német kisebbség számaránya csak mintegy 2%, megválasztották Johannist. A város önkormányzatában Johannis először a szociáldemokrata párttal nagykoalícióban kényszerült kisebbségi kormányzásra. 2004-ben az újabb választásokon a voksok 88,7%-ával győzött.

Johannist az egykori tanulmányai színhelyén, a kolozsvári egyetemen díszdoktorrá avatták. Johannis igen jó kapcsolatokkal rendelkezik, mind a külföldi (főleg német) befektetőkkel, mind az EU köztisztviselőivel, így sikerült elérnie, hogy 2007-ben Nagyszeben Európa kulturális fővárosa legyen, Luxembourggal közösen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: