2019-05-30 05:27:03• hírek • MTI

Klaus Iohannis a belügyminiszter és a külügyminiszter leváltását követeli a választások miatt

Klaus Iohannis román államfő Carmen Dan belügyminiszter és Teodor Melescanu külügyminiszter leváltására szólította fel a kormányfőt, mivel szerinte a két tárcavezető viseli a politikai felelősséget azért, hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson és népszavazáson sok román állampolgár a rossz szervezés miatt nem tudott élni választójogával.

Iohannis felidézte, hogy a 2014-es elnökválasztáshoz hasonlóan, vasárnap is több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat. Egyes belföldi választókörzetekben is a szervezési problémák miatt torlódás alakult ki - emlékeztetett.


A jobboldali elnök azzal vádolta a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy szándékosan akadályozta a voksolást, hogy bojkottálja az általa kiírt korrupcióellenes népszavazást. Iohannis hozzátette: ezeket a szervezési problémákat sürgősen meg kell oldani, hogy elkerüljék megismétlődésüket az őszi elnökválasztáson.


Mivel nem bízik abban, hogy a kormány megteszi a megfelelő lépéseket, Iohannis bejelentette: az elnöki hivatal keretében alakít szakértői bizottságot, amely az illetékes intézmények bevonásával dolgoz majd ki konkrét javaslatokat a kormány, a parlament és az érintett hatóságok számára a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.


A bukaresti ellenzéki sajtó tudni véli, hogy a PSD ideiglenes elnöki tisztségét átvevő Viorica Dancila miniszterelnöknek is szándékában áll eltávolítani a kormányból Carmen Dan belügyminisztert, a hétfőn korrupcióért elítélt Liviu Dragnea volt PSD-elnök egyik legfőbb bizalmasát, akit az ellenzék főleg a diaszpóra tavaly augusztusi tüntetésén történt erőszakos tömegoszlatás miatt bírál.


A kormányfő egyelőre csak arra a három miniszteri tisztségre nevezett meg újabb jelölteket, amelyeket ideiglenes tárcavezetők töltenek be több mint egy hónapja. Dancila a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi poszton is cserét javasol: az igazságügyi miniszteri posztra jelölt Ana Bichall helyére Titus Corlatean volt külügyminisztert nevesítette, de médiaértesülések szerint az elnök elutasította Corlatean kinevezését éppen azért, mert 2014-ben neki is a külképviseleti szavazókörzeteknél történt fennakadások miatt kellett lemondania kormánytagságáról.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: