2010-11-11 09:29:49• hírek • Venczel Katalin/MTI

Kizsákmányolt román kiskorúak

Háromezer román kiskorút zsákmányolnak ki a prostitúcióval és koldulással foglalkozó bűnhálózatok Franciaországban - közölte szerdán a francia Európa-ügyi államtitkár a nemzetgyűlésben.

Pierre Lellouche azt is jelezte, hogy szeretne Bukaresttel egy olyan új egyezményről tárgyalni, amely rögzítené e gyerekek hazaküldésének feltételeit.

Erre azért van szükség, mert az alkotmánytanács múlt csütörtökön az emberi jogokra hivatkozva megsemmisítette azt a kétoldalú francia-román egyezményt, amelynek értelmében leegyszerűsödött volna azoknak a kiskorú román állampolgároknak a hazaküldése, akik egyedül tartózkodnak Franciaországban.
A két ország között még 2007-ben aláírt megállapodás ugyanis úgy tette lehetővé gyorsított eljárásban a hatóságoknak a kiskorúak hazaküldését Romániába, hogy semmilyen fellebbezési lehetőséget nem biztosított az ügyészségi döntéssel szemben.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a megállapodás elsődleges célja az volt, hogy megerősítse a Franciaországban egyedül tartózkodó román gyerekek védelmét, s azt követően lehetővé tegye a hazaküldésüket. Elmondása szerint az egyezmény parlamenti ratifikálását Bukarest sürgette, miután azt a román parlament is megtette.

Az ellenzéki szocialisták viszont azért fordultak az alkotmánytanácshoz, mert úgy ítélték meg, hogy a megállapodás a romániai kiskorúak esetében kivételezett helyzetet teremtett a gyermekekkel foglalkozó bíróságok megkerülésére. A 2007-es egyezmény egy 2002-ben aláírt, három évre szóló megállapodást váltott fel. Az új szövegből viszont kikerült az a megkötés, hogy a gyerekek hazaküldéséhez egy kiskorúakkal foglalkozó bíró beleegyezése is szükséges. Jogvédők szerint a román-francia megegyezéssel a gyermekek helyzetének megvizsgálása 24 órára korlátozódott, és a kiutasítási eljárás automatikussá vált.


Bűnbandák zsákmányolják ki a kiskorúakat fotó: Unicef
Bűnbandák zsákmányolják ki a kiskorúakat fotó: Unicef



Lellouche szerint sürgősen szükség van egy új megállapodásra, mert Franciaországban a szervezett bűnbandák háromezer olyan román gyereket kényszerítenek koldulásra és prostitúcióra, akik egyedül, szüleik nélkül tartózkodnak az ország területén. "Az a tény, hogy semmilyen szöveg nem rendelkezik róluk, nem segíti őket" - tette hozzá.

Az elmúlt hónapokban diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban nem rendezett körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: