2015-02-18 16:42:49• hírek • Szatmár.ro

Kívül-belül megújulhat a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épülete

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium épülete az első világháború előtt épült püspöki konviktusnak, azaz bentlakásnak Boromissza Tibor püspök megrendelésére.

A városi tanács nemrég fogadta el a gazdasági-műszaki mutatókat, így elvileg már csak a lehetőségre kell várni, hogy pályázni lehessen a Kölcsey jelenlegi épületének a felújítására. De nem csak az épület felújítását eredményeznék a munkálatok, hanem teljesen új rendszerben folyna az oktatás is az iskolában - mondta el a Szatmár.ro-nak Pataki Enikő igazgató.

Jó ideje téma a Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének rossz állapota, a felújítás szükségessége. Most minden jel arra utal, hogy van remény a javulásra, a változás pedig nem csak az épületet, hanem az abban folyó munkát is befolyásolja majd.

A Római Katolikus Püspökség, mint az épület tulajdonosa és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala nemrég egyezséget kötött: ennek keretében a hivatal vállalta, hogy amennyiben lehetőség lesz a 2014-2020-as pályázási időszakban, megpályázza a Regionális Operatív Programnál az épület felújítását, a püspökség pedig elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt.

A felújítás során teljes egészében megújulna az épület: felújítanák a külső részét, új kazánt kapna az iskola, kicserélnék az ajtókat és a rossz állapotban levő nyilászárókat, beépítenék a tetőteret, a tetőre pedig napelemek kerülnének - ezek biztosítanák az energiát bizonyos termek, például az internet-labor hűtéséhez. Sőt, az épületbe lift is kerülne, hogy a mozgássérültek könnyen meg tudják közelíteni az összes szintet. Kicserélnék az elöregedett áram, víz és szennyvíz-vezetékeket is.

Pataki Enikő, az oktatási intézmény igazgatója szerint azonban a felújítás az oktatási módszerekben is komoly változásokat hoz majd. Az új koncepció szerint a líceumi osztályoknak nem lesz saját tantermük, hanem az órákat különböző szaktantermekben látogathatják majd. Tanszereiket a folyosón elhelyezett szekrényekben tartják majd, ahogy azt az amerikai filmekben is láthatjuk. Az épületben az új koncepció miatt több szaktantermet is kialakítanának: fizika-, kémia-, nyelv-, matek-, magyar-, ének-zene-rajz és akár valláslabort is. Ezek mindenike okostáblával, internet-hozzáféréssel, számítógéppel lesz felszerelve. A pályázatban egyébként didaktikai eszközök megvásárlása is szerepel.

A tanárok rendelkezésére áll majd szakonként egy-egy kisterem is, ahol a kiemelkedően teljesítő diákokkal és a felzárkóztatásra szorulókkal is külön foglalkozhatnak majd.

A tervek, a jövő igen ígéretes a Kölcsey Ferenc Főgimnázium számára. Már csak a lehetőségre kell várni, hogy pályázni lehessen a nagy értékű beruházásra.

Az épület Boromissza Tibor püspök idején épült

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: