2013-11-17 22:16:18• hírek • MTI

Ted Turner, a CNN hírtelevízió alapítója 75 éves

Ted Turner amerikai üzletember, a világ első és legismertebb hírtelevíziója, a CNN alapítója, akit sokáig a Nagyszájú Déliként emlegettek, november 19-én ünnepli hetvenötödik születésnapját. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A sorrendben harmadik Robert Edward Turner Cincinattiben született, családja a reklámüzletben alapozta meg vagyonát. Apjának hitvallása az volt: "mindig tűzz ki nagyobb célt annál, mint amit el tudsz érni", és ezt fiába is átültette. Turner a patinás Brown Egyetemen klasszika-filológiát kezdett tanulni, ezen apja felháborodott. A dörgedelmek hatására átnyergelt a közgazdaságtanra, de idővel eltanácsolták, mert egy lányt találtak kollégiumi szobájában. Az egyetem 1989-ben tiszteletbeli doktorátust adott neki.

Hazatérve a családi reklámcég atlantai leányvállalatának élére került, majd 1963-ban, apja öngyilkossága után az egész vállalkozást átvette, a Turner Advertising az alig 24 éves ifjú irányítása alatt a régió legnagyobb reklámcége lett. A szemfüles Turner észrevette, hogy ügyfelei főként rádiós és televíziós hirdetésekre költenek, ezért komoly pénzösszegeket fektetett rádiós és - akkor még pénznyelőként működő - televíziós társaságok megszerzésébe.

Atlantai adóját, amely kezdetben olcsón felvásárolt régi filmeket, sorozatokat sugárzott, 1976-ban "szupercsatornává" keresztelte át, és műholdra költöztette. Az adást így a kábeltelevíziók kínálatában távoli településeken is nézhették, az előfizetők száma hamarosan túllépte a kétmilliót, Turner vagyona pedig a százmillió dollárt.

Megvásárolta az Atlanta Braves baseball- és az Atlanta Hawks kosárlabdacsapatot, ezek mérkőzései szintén televíziós műsorainak választékát gazdagították, és megszületett a Turner Broadcasting System. Turnert üzleti diadalai ellenére vagy éppen amiatt sokan kritizálták, nyilvános szerepléseivel nem egyszer kavart botrányt, egy idő után ráragasztották a Nagyszájú Déli becenevet.

1980-ban indította útjára legambiciózusabb vállalkozását, a CNN (Cable News Network) hírcsatornát, amely a nap 24 órájában kizárólag híreket sugárzott - ahogy ő mondta: "nem állunk le, amíg nincs itt a világvége, de azt is tudósítani fogjuk". Turner egy második csatornát is elindított CNN Headline News címmel 1982-ben, ezt a CNN Radio és a CNN International követte.

A szakma kivitelezhetetlennek és haszontalannak tartotta vállalkozását, amely az első években nem is tett szert túl sok nézőre. A fordulópontot a Challenger 1986-os katasztrófája jelentette, amelyet a CNN élőben közvetített, ezután a világ első számú hírcsatornájává nőtte ki magát. Forgatócsoportjai a világ minden helyszínéről tudósítottak, a közvetítések nem egyszer a döntéshozók számára elsődleges információforrássá, a közvéleményt formáló, politikai döntéseket befolyásoló erővé váltak. A CNN-nek köszönhető, hogy a világ egyenesben láthatta többek között az Öböl-háborút, az afrikai vérengzéseket, a boszniai konfliktust.

Turner 1986-ban felvásárolta az MGM/UA Entertainment Companyt, a két stúdió archívumára alapozva indította el a Turner Network Television (TNT), majd a Turner Classic Movies (TMC) kábelcsatornákat, a Hanna-Barbera rajzfilmstúdió megszerzése után a Cartoon Network gyermekadót.

Az 1980-as években, a "kis" hidegháború alatt az amerikai által bojkottált 1980-as moszkvai és a szovjetek által bojkottált Los Angeles-i olimpia pótlásaként életre hívta a Jóakarat Játékokat, 1991-ben a Time magazin a média világából elsőként választotta az év emberének.

1995-ben a Turner Broadcasting összeolvadt a Time Warnerrel, Turner az új cég elnökhelyettese és a kábeltelevízió-üzletág felelőse lett. A Time-Warner 2001-ben az ő nyomására egyesült az AOL-lel, ez a fúzió azonban kudarcba fulladt, Turner hétmilliárd dollárt vesztett. Ennek emléke még ma is kísérti, de a csalódás élete újabb szakaszának nyitánya lett, ennek középpontjában már a jótékonyság és a környezetvédelem áll.

Sokat tesz a megújuló energiaforrások elterjesztéséért, 2011-ben az angol Sir Richard Brensonnal hozta létre az óceán élővilágát és a vadon élő állatok életterének megőrzését célul kitűző Form OceanElders elnevezésű csoportot, a természeti környezet helyreállításával biztosított életteret a veszélyeztetett észak-amerikai bölényeknek. Két életrajzi könyvet írt, 2008-ban a Call me Ted, 2013-ban Last Stand: Ted Turner's Quest to Save a Troubled Planet címmel.

Ted Turner a második legnagyobb magán földbirtokos az Egyesült Államokban, birtokának nagysága meghaladja Delaware és Rhode Island területét, idejét 28 álomszép rezidenciája között oszthatja meg. Több mint egymilliárd dollárt adományozott az ENSZ-nek, ez vagyonának majdnem egyharmada. A milliárdos üzletember háromszor nősült és háromszor vált el. Harmadik felesége a színésznő Jane Fonda volt, akitől tíz év házasság után, 2001-ben vált el.

Élete során több mint 1200 díjat nyert és 46 tiszteletbeli egyetemi doktori címmel jutalmazták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: