2019-06-04 13:19:27• hírek • Bede Emőke

Kivételes portrékat bemutató kiállítás nyílt a szépművészeti múzeumban

Különleges kiállításmegnyitónak adott otthont kedden délután az egykori Vécsey-palota, a szatmári műkedvelők elé ugyanis olyan portrégyűjteményeket tártak, melyek korábban aligha lehetett együtt, egy helyen látni.

A kiállítási anyag összeállítását és nagyközönség elé tárását Tóth Zoltán kezdeményezte, így természetesen a jelenlevőkhöz maga az ötletgazda szólt először. Beszédében elmondta, a múzeumban minden évben azon gondolkoznak, hogyan lehetne az intézmény raktárában megbúvó műalkotásokat ismét a figyelem középpontjába emelni, s miként lehet köztük megtalálni a megfelelő helyet azoknak a festményeknek is, melyek a magángyűjtők kollekcióiban pihennek. Annál is inkább, mivel sokszor ezen gyűjtőket igencsak nehéz rávenni arra, hogy hosszabb-rövidebb időre megváljanak kedvenc darabjaiktól, ám Erdei Péterben és Palfi Cornelban a múzeum nagyszerű, együttműködésre nyitott partnerre talált. A tárlat zömmel portrékat tartalmaz, találunk köztük 18-19. századi festményeket, de számottevő részük a 20. század gyümölcse – ismertette a kiállítás anyagát röviden Tóth Zoltán.


Ezt követően Muhi Sándor, szatmári grafikus, helytörténész vette magához a szót, ki szemléletesen mutatta körbe a résztvevőknek az egyes alkotásokat, felhívva a figyelmet néhány olyan finom apróságra is, melyet az avatatlan szem másképp észre sem venne. Néhány név a közismert festőművészek közül: Hollósy Simon, Czigány Dezső, Maticska Jenő, Mohy Sándor, Márffy Ödön, Szécsi András, Makár Alajos, Szatmári Ágnes, Paulovics László, Olajos Béla, Litteczky Endre, Horthy Béla és Vasile Pop Negreșteanu.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: