2020-07-24 11:43:51• hírek • Bajnai Botond

Kivételes eredmény született: kölcseys diák is képviselheti Magyarországot az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

Nagy Boglárka (bal oldal) és Lieb Hanna, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai
Nagy Boglárka (bal oldal) és Lieb Hanna, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium három diákja, Lieb Hanna, Kis Krisztián és Nagy Boglárka voltak érdekeltek az idén megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatika Diákolimpia válogató versenyeiben. Mindhárom diák jól szerepelt, viszont Nagy Boglárka első erdélyi diákként lehet ott az őszi Európai Junior Informatikai Diákolimpián, méghozzá a magyar válogatott színeiben.

Még tavasszal szervezték meg azt az országos informatika versenyt Budapesten, melynek eredményei fényében a legjobban teljesítő informatikus diákok meghívást kaptak egy olyan válogatóversenyre, ahol a legjobb helyezést elérő diákok jogot nyernek, hogy képviseljék Magyarország válogatott csapatát a 2020-as nemzetközi informatikai-olimpia versenyen.

A válogatót ezen a héten szervezték meg az online térben, különböző vizsgaközpontokban, két korosztály szerint. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium is a vizsgaközpontok között szerepelt, itt versenyzett a három helyi résztvevő mellett egy marosvásárhelyi diák is. A válogatóra egyébként bejutott két csíkszeredai tanuló is, viszont ők végül személyes okokra hivatkozva nem érkeztek meg Szatmárnémetibe.

A nemzetközi informatika-olimpia idei kiírásában három versenyt szerveznek: az egyik ilyen az IOI, azaz a Nemzetközi Informatika Diákolimpia, amely válogatóján Lieb Hanna volt érdekelt. Ő egészen az utolsó fordulóig jutott el, viszont végül a 16. helyen zárt, így nem sikerült olyan helyezést elérnie, hogy bekerülhessen a 4 fős válogatottba.

A másik ilyen verseny a CEOI, azaz a Közép-európai Informatikai Diákolimpia, ami idén Nagykanizsán lesz, ennek válogatóján Kis Krisztián volt érdekelt, ő is továbbjutott egészen az utolsó fordulóig, de végül 19. helyen zárt, tehát ő sem szerzett válogatott helyet, bár ebben a kiírásban 8 hely lett volna, mivel rendezőként Magyarország két négyfős csapatot nevezhet.

A harmadik olimpiai verseny az EJOI, az az Európai Junior Informatikai Diákolimpia, mely az V-VIII. osztályos diákok számára van kiírva, itt Nagy Boglárka volt érdekelt, aki ugyan IX. osztályos, de a szabályok szerint nem az osztály, hanem a születési év számít, így ő még ebben a kategóriában indulhatott el. Bogárka már tavaly is részt vett ezen a válogatón, amikor is 8. helyezést ért el, idén viszont még jobb teljesítményt produkált, és a 3. helyen zárhatott. Ennek köszönhetően ő részese lehet a szeptember elején, Grúziában megrendezett Junior Nemzetközi Informatika Olimpiának. Ez az eredmény már önmagában is nagy szó, viszont, azzal, hogy erdélyi diákként először Boglárkának sikerült valamilyen (román vagy magyar) válogatott színeiben bejutnia erre a versenyre, külön figyelmet érdemel.

Demeter Csaba, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium informatika tanára, a diákok felkészítője elmondta, büszke a diákok eredményeire, viszont Boglárkára komoly felkészülés vár még az őszi versenyig. „Erdélyi diák soha nem vett rész nemzetközi szintű informatika-olimpián, sem a román, sem a magyar válogatott színeiben. Közel már sokan voltak, de Boglárkának sikerült először kivívni ezt a remek lehetőséget” – mutatott rá a pedagógus.


„Bár Grúzia a rendezője ennek a versenynek, várhatóan mégis online lesz megszervezve a verseny, kicsi az esélye, hogy a járványhelyzet miatt kiutazhatnak majd a csapatok” – tette hozzá.


A hét elején zajlott válogatókkal kapcsolatban Lieb Hanna így nyilatkozott a Szatmár.ro-nak: „Az ide verseny úgy érzem nehezebb volt, mint az előző években, komplexebbek voltak a feladatok, de valamilyen szinten mindegyik hozzáférhetőnek bizonyult, még ha nem is a legjobb megoldással.”


Míg Nagy Boglárka az alábbiakat fogalmazta meg: „A tavalyi válogatóhoz képest másabbak voltak a feladatok, másképpen kellett hozzájuk kezdeni és másfajta gondolkodást is igényeltek, viszont idő szempontjából is bele tudtunk férni, és a megoldás tekintetében is hozzáférhetőnek éreztem ezeket a feladatokat. Bízom benne, hogy a válogatottal is sikerül valami szép eredményt elérni.”


Végezetül Demeter Csaba informatika tanár fogalmazott meg néhány mondatot köszönetképpen mindazok felé, akik nélkül nem születhetett volna meg ez a remek eredmény: „Külön meg szeretnénk köszönni a felkészülésben nyújtott segítséget Erdősné Németh Ágnesnek, és Nikházy Lászlónak, a hasznos információkért, és hogy részt vehettünk rengeteg CMS tesztversenyen. Zsakó Lászlónak és Horváth Gyulának a változatos feladatokért, Pătcaș Csabának, Beiland Arnoldnak és Kovács Patriknak a feladatok megoldásában nyújtott segítségért, valamint Csirák Raymondnak és Vadnay Lajosnak, annak az cégnek a munkatársainak, amelyik segítetett szerverünk versenyre való beállításában. Nélkülük nem sikerült volna. Köszönjük!”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: