2015-09-26 19:33:06• hírek • Szatmar.ro

Kivándorlás Amerikába - az amerikai magyarok nyomában

A múlt század elején mintegy kétmilliónyi emberünk „tántorgott ki" a történeti Magyarországról az Újvilágba, köztük igen sokan Szatmárból. Mint napjainkban is tapasztalhatjuk, a be- és kivándorlást újra és újra elénk hozza a történelem.

Az Amerikába szakadt magyarjaink sorsa sok szempontból hordoz máig ható tanulságokat: a szülőföld elhagyásának okai, a fogadtatás az Újvilágban, a beilleszkedés és megélhetés mindennapjai, az esetleges visszatérés vagy ott ragadás, majd a hazai gyökerek elvesztése.

A Szent István Kör szervezésében, 2015. szeptember 30-án, 17 órától, a szatmárnémeti RMDSZ székházban, Dr. Balogh Balázs, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének kutatója és igazgatója tart előadást az amerikai magyarok örökségéről.

A több éves kutatás hozadéka, hogy a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum bevonásával sikeresen feltérképezte a kivándorló magyar bányászkolónia mindennapjait és életkörülményeit. Látványos és szerencsés eredményt hozott egy szinte érintetlen állapotban megmaradt, magyarok által lakott ház megtalálása, amelyet sikerült aztán megvásárolni és Magyarországra hozni. Az épület Magyarországra átkerült mintegy 1500 tárgyát jelenleg restaurálják a Skanzen szakemberei és tervezik a ház felállítását és bemutatását a múzeumban. (ld. http://magyarmuzeumok.hu/muhely/662_hihetetlen_mire_bukkantak_a_magyar_kutatok_az_ amerikai_hazban)

Mindezek mellett az előadást követő beszélgetés során természetesen mód lesz szót ejteni a szatmári vonatkozásokról és a jelenlevők családi emlékeiről.

Minden érdeklődőt szerettel várnak!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: