2010-03-10 13:23:29• hírek • MTI/EFE/Reuters

Kiütné a Lyon a királyi gárdát

Európa legeredményesebb futballcsapatai közül három - Real Madrid, Manchester United, AC Milan - is pályára lép a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek szerdai visszavágós programjában, a figyelem központjába azonban könnyen lehet, hogy éppenséggel a kvartett "legszürkébb" tagja, az Olympique Lyon kerül.

Ehhez annyit kell tennie a francia együttesnek, hogy a madridi fellépésén megtartja előnyét a spanyol királyi gárdával szemben, s a kontinentális kupákból - BEK, BL - eddig kilencet begyűjtött királyi gárda helyett ő masírozik be a sorozat legjobb nyolc csapata közé. A lyoni 1-0-ás siker ugyan soványkának tűnik, amennyiben a blancók legalább egy találatra vélhetően képesek lesznek, csakhogy a Real védelme is "garantálni" szokta a gól(oka)t, vagyis ha a vendégek a Santiago Bernabéu Stadionban akár csak egyszer is eredményesek lesznek, jó eséllyel tovább is lépnek ebből a párból.

A Lyon 2006-ban volt utoljára negyeddöntős, miközben a Real a dicső múlttól egyre "távolodva" esztendők óta eredménytelenül téblábol az európai kupaporondon: 2004 volt az utolsó év, amikor beverekedte magát a legjobb nyolc csapat társaságába. A Manchester Unitedtől szerződtetett új sztár, a portugál Cristiano Ronaldo szerint eljött az idő a Real egykor volt sikereinek a megismétlésére, s ehhez az út a Lyon kiverésén át vezet.

"Nagy csalódást jelentene, ha nem lépnénk túl az Olympique-on, s egymás után hatodszor is elérhetetlenné válna a negyeddöntő. Ám meggyőződésem, hogy saját szurkolóink előtt ez nem történhet meg, s mi jutunk tovább" - mondta Ronaldo.

Hasonló szellemben nyilatkozott az amúgy a szakvezetők gyors cseréjétől egyáltalán nem idegenkedő klubelnök, Florentino Pérez is, kinek szavai egyúttal Manuel Pellegrininek, a chilei vezetőedzőnek is szóltak:
"Rendkívül elégedetlen lennék, ha búcsúznánk megint, de jómagam biztos vagyok benne, hogy ez nem eshet meg velünk. A Real legfőbb célja csakis a BL megnyerése lehet. Klubunk DNS-ébe bele van kódolva az a szó, hogy Európa..."

A szerdai másik összecsapáson az AC Milanra roppant nehéz feladat vár: az itáliai gárda a hazai 3-2-es vereség után az Old Traffordon, a Manchester United otthonában igyekszik helyrehozni a milánói kisiklást. Kérdés, hogy sikerülhet-e. A statisztika a legkevésbé sem az igen válaszra hajlókat erősíti, merthogy az angol elitalakulat legutóbbi 24 hazai Bajnokok Ligája-meccséből csupán egyetlenegyet veszített el.


Egykori sikereinek a helyszínén játszhat
Egykori sikereinek a helyszínén játszhat



Ugyanakkor a Milan angol klubcsapatok elleni, korábbi 13 fellépése közül csak egyet tudott megnyerni - azt viszont éppenséggel a Manchester Uniteddel szemben, 1-0-ra, öt esztendővel ezelőtt. A "számháborútól" eltekintve azért sem ítélhető eldőltnek a párharc, mert egyfelől a San Siróban az itáliai együttes a vereség dacára remek támadásokban is testet öltő, csupa szív játékkal rukkolt elő, s a mérkőzés finisében - némi szerencsével és nagyobb összpontosítással - akár több gólt is szerezhetett volna. Másfelől az MU milánói nyerőembere, Wayne Rooney a szerda esti visszavágón nem biztos, hogy csapata rendelkezésére állhat, mivel sérüléssel bajlódik, márpedig az ő hiánya jelentős mértékben gyengítené a Manchester futballjának hatékonyságát.

Ezen a nézeten van David Beckham, az ezúttal az olaszokat erősítő ex-MU-s angol labdarúgó is, aki most először játszhat volt együttese ellen egykori sikerei színhelyén. A 34 éves futballista - aki ha lehetőséget kap, a United, a Real Madrid és a Milan színeiben együttesen a 105. BL-meccsén szerepelhet - azonban biztos benne, hogy Rooney ott lesz a pályán.
"Ha a United képes volt 3-2-re legyűrni minket vendégként, mért ne nyerhetnénk most meg mi 2-0-ra az Old Traffordon?" - tette fel a csöppet sem költőinek szánt kérdést Leonardo, a milánóiak brazil vezetőedzője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: