2007-12-22 11:35:36• hírek • Szatmar.ro

Összecsapássá fajultak a tüntetések New Orleans-ban

new_orleansProtestálások és összecsapások a rendőrséggel borzolják New Orleans kedélyeit.
A szövetségi építésügyi és városfejlesztési minisztérium és a New Orleansi-i városi elöljáróság lebontja azokat a házakat, amelyek 2005-ben, a Katrina hurrikán pusztításakor, megsérültek, és helyettük (vegyes finanszírozással) újakat építtet. Ez óriási felháborodást keltett, először csak vitákat, aztán összecsapásokká fajuló tüntetést a városháza előtt.


Elképesztő jelenetek színhelye New Orleans. Protestálások, összecsapások a rendőrséggel, letartóztatások, sőt, még egy-két lövés is - ez uralja a déli metropoliszt. A szövetségi építésügyi és városfejlesztési minisztérium és a New Orleansi-i városi elöljáróság ugyanis úgy döntött, hogy lebontja azokat a házakat, amelyek 2005-ben, a Katrina hurrikán pusztításakor, megsérültek, és helyettük (vegyes finanszírozással) újakat építtet.

Ez óriási felháborodást keltett, először csak vitákat, aztán összecsapásokká fajuló tüntetést a városháza előtt. A tiltakozók álláspontja szerint ugyanis elegendő lenne csak megjavítani a sérült épületeket, azt újak építésére az érintetteknek állítólag nem lesz elég pénzük. Még szervezet is alakult "Koalíció a Rombolás Megállításáért" néven, és vezetői állásfoglalása szerint az építkezési tervnek nem más a célja, mint a fekete lakosság elűzése New Orleansból. Négyezerötszáz ház lebontásáról van szó, többségük most is lakatlan, mert - lakhatatlan. Egykori lakóik jórésze még nem is tért vissza a városba.

Az új házak építése mellett érvelők - így a város polgármestere is - azzal próbálták győzködni a tiltakozókat, hogy az építkezésekhez adókedvezményt is adnak, ráadásul ezzel a város megújulhat. A városi vezetés egyik tagja szerint New Orleans már a Katrina hurrikán előtt is megannyi gonddal küszködött, s ez a mostani lehetőség (amelyet a szövetségi kormányzat is támogat) kiváló alkalom a város egy részének rendbetételére. Az összecsapások után egyébként négy embert kórházba szállítottak, tizenöt tüntetőt pedig letartóztattak.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: