2009-04-24 17:37:32• hírek • Parajdi Andrea

Kitúrják az ellenzéki vezetőket

Leváltják az egyes minisztériumokhoz tartozó intézmények vezetőit. A munkaviszonyok megszüntetéséről április 24-ig, péntek délutánig minden érintettet értesít a kormány. Csehi Árpád, Szatmár Megye Tanácsának elnöke annak érdekében folytat tárgyalásokat, hogy a leváltott vezetők szakmai tapasztalatuk révén továbbra is az intézményekben dolgozhassanak.

Április 22-én, délután jelent meg a hivatalos közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amely meghatározza, hogy országszerte minden dekoncentrált intézmény vezetőjét le fogják váltani, ugyanis a kormány saját embereit akarja a vezetői székekbe ültetni. A hivatalos közlöny megjelenésétől számított két napon belül, minden érintett intézményvezető értesítést kap a munkaviszonyának megszüntetéséről, és arról, hogy be kell tartaniuk a 30 nap felmondási időt.

Az előírtak szerint a Kormány Főtitkársága, a Pénzügyi, az Oktatási, az Egészségügyi, a Munkaügyi, a Kulturális, a Kis-, és Középvállalkozási, a Mezőgazdasági, a Környezetvédelmi, a Gazdasági és Kommunikációs, illetve az Ifjúsági és Sport Minisztériumokhoz tartozó intézmények vezetőit akarják leváltani.

A Városi Tanács alárendeltségébe tartozó intézmények vezetőit (pl: Közterületfenntartó-Szolgálat, Szatmárnémeti Adóhivatal, Közösségi Rendőrség, Szociális Közszolgáltatási Osztály, Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal), illetve a Megyei Tanács alatt működő szervek vezetőit (pl: Szatmárnémeti Északi Színház, Dinu Lipatti Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Gyermekvédelem, Szatmár Megyei Könyvtár, Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, Szatmár Megyei Reptér, Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatal) nem érinti a sürgősségi kormányrendelet.

A kormányhatározat alapján a dekoncentrált intézményekben új vezetői posztokat hoznak létre, úgynevezett koordináló igazgatói, és helyettes koordináló igazgatói állásokat határoznak meg. Az új funkciók elfoglalásához, egy négy évre szóló menedzselési projektet kell elkészíteniük az állásra pályázó személyek.

Csehi Árpád, Szatmár Megye Tanácsának elnöke tárgyalásokat folytat abból a célból, hogy a leváltott szakemberek továbbra is az érintett szakterületen dolgozhassanak - tudtuk meg Nagy Szabolcstól, a Szatmár Megyei Tanács sajtóreferensétől. „A megyének is érdeke, hogy a kiváló tapasztalattal rendelkező leváltott igazgatók, továbbra is tevékenységet fejthessenek ki saját szakterületükön" - véli Csehi.

A szakszervezetek nem értenek egyet a sürgősségi rendelettel, ugyanis véleményük szerint egy ilyen intézkedés a korrupció növekedését idézi elő. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Alkotmánybíróságon akarja megvizsgáltatni a PSD-s törvényt.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: