2019-03-28 07:11:15• hírek • Közlemény

Kitűnő alternatívák a nyolcadikosnak: Duális képzési formák bemutatója pénteken a Hám Jánosban

Március 29-én, pénteken a „Mesterségek hete” rendezvény keretén belül a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum a partnercégekkel közösen várja azokat a VIII. osztályos tanulókat, akik a pályaválasztásukhoz szeretnének segítséget, útmutatást kapni. A Hám Jánosban működő, akkreditált szakoktatás tavaly ősztől egy kormányrendelet  révén már duális rendszerben is müködhet. 

A választható szakirányok (elektronikai műszerész, pincér, szakács szak)  mindegyike sikernek örvend. Az Autonet Import által mentorált és támogatott elektronikai műszerész szakon tavaly már túljelentkezés is volt. Az autóipar és autós háttéripar két stabil, biztos alapokon nyugvó ágazat, ennek köszönhetően a legdinamikusabban növekvők is Európában. Romániában például éves szinten félmillió autóval bővül az autópark, így nem is csoda, hogy egyre több diák lát ebben alternatívát és választja hivatásául.

 

 

A duális oktatási formának a nyugati országokban már százéves hagyománya van. Itthon két évtizedes szünet után a privát szféra és különböző szakmai egyesületek nyomásásra megvalósult sürgősségi kormányrendelet ismét lehetővé teszi a képzési forma müködését. A tanterv kidolgozásában a németoszági sikeres modellt vették alapul. Jelen esetben, a duális rendszerben müködő elektronikai osztály ifjai a Hám János Líceum gyünyörűen fölújított, impozáns épületében kapják meg az általános műveltség és alaptantárgyak ismereteit. A szakmai részét a helyi, valós partnercégek segítségével sajátítják el. A fő mentor és támogató az Autonet Import, aki a nebulók ösztöndíját, védőruházatát, egészségügyi biztosításait fizeti (és nem csak), de olyan neves cégek is oktatják a diákokat, mint a helyi BMW márkaképviselet, a Technosam és a megye presztízs autószervizei.

 

Ádámkó István Csaba igazgató gondolatai a duális képzés lehetőségéről: „A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum egyebek mellett küldetésének tekinti, hogy támogassa az alacsonyabb szocio-kulturális rétegből származó diákok társadalmi mobilitását is, és minél több fiatalnak élhető jövőt biztosítson szülőföldjén. Olyan szakiskoláról álmodom, amelyben minőségi oktatás folyik felkészült mérnökökkel, szakemberekkel, tanárokkal. Olyan szakiskoláról álmodom, amelyben a legjobb diákok továbbtanulásra is nyitottak, akik pedig tanulmányaik befejezése után munkába szeretnének állni, becsületesen és hozzáértéssel megállják helyüket. Ennek az oktatási formának egyik alappillére a gyakorlati képzés, a használható tudás elsajátítása. Kitűzött céljainkat olyan helyi vállalkozásokkal közösen kívánjuk biztosítani, amelyek a saját szakterületükön kiválónak bizonyulnak. Ilyen partnereink az Autonet Import kft., Technosam kft., az Aquastar gyógy- és élményfürdő, a No Pardon Pub étterem, illetve a Gemelli étterem”.

 

 

Csapó-Ilyés Attila-Csaba, igazgatóhelyettes az intézményi életről és a felvételről: „Emberközpontú oktatást biztosítunk, kiválóan felszerelt oktatótermekben, jól képzett tanárokkal és szakoktatókkal. Változatos diákprogramok, gazdag könyvtár, aktív iskolai sportélet, bentlakás és menzalehetőség, külföldi szakmai gyakorlat lehetősége áll a diákok rendelkezésére. A jelentkezők felvétele az általános iskolában elért tanulmányi eredmények átlaga és a képességvizsgán elért jegyek átlaga alapján történik”.

 

Cornel Bertea Hanganu, a duális képzésért felelős kormánytisztviselő-szakértő: „Tavaly nyáron, amikor az Autonet Import meghívására Szatmárnémetibe látogattam és találkoztam a helyi cégekkel, a Kisiparosok Kamarájának a képviselőivel és bemutattam a sürgősségi kormányrendelet nyújtotta lehetőségeket, rögtön éreztem, hogy ezek a vállalkozások értik ennek a lehetőségnek a lényegét, igénylik és a találkozást követően azonnal cselekedtek: Az Autonet és a Hám János a találkozásunkat követően rekordidő alatt, mindössze két hét alatt a szakosztályt duális osztállyá alakította. Az Autonet ezt követően 4 olyan konferenciára is meghívott, ahol az autószervizhálózatok döntéshozóival tanácskozott. Félezer résztvevőnek meséltük el a rendszert, és most az Autonet már nem csak Szatmárnémetiben, hanem Kolozsváron, Suceavaban és Bukarestben is mozgatórugója, mentora és támogatója a duális formának. Nemrégiben egy új márkát, avagy koncepciót is bejegyeztünk "Școala fără șomeri" néven, ami szorosan kapcsolódik a duális formához, hiszen azok a diákok, akik ebben a rendszerben végzik tanulmányaikat, biztosított munkahelyük is lesz. ”

 

A pénteki rendezvény jó alkalom tehát arra, hogy a szülők és nyolcadikos gyermekeik informálódjanak ezekről a lehetőségekről, amelyek nem csak színvonalas oktatást, hanem biztos jövőt és megélhetést biztosítanak a végzősöknek itthon. 

 

A rendezvény március 29-én, pénteken reggel 9.00 órakor kezdődik a Hám János Líceum Eötvös (Alexandru Ioan Cuza) utcai tantermeiben és udvarán és 13 óráig tart. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: