2010-01-10 18:38:23• hírek • MTI

Kitört a hisztéria

Emberek ezrei álltak sorban a hétvégén Románia városaiban a különféle egészségügyi központok, orvosi rendelők és járványkórházak előtt, hogy beadassák maguknak az új vírus elleni oltást, miután az utóbbi napokban kitört a pánik a bejelentett halálesetek miatt.

Az oltási "hisztériát" különösen az váltotta ki, hogy a hét elején újinfluenzában meghalt Toni Tecuceanu, a harminchét esztendős népszerű komikus, aki azelőtt teljesen egészséges - igaz, túlsúlyos is - volt. A médiában ugyanakkor több más halálesetről is hírt adtak, az áldozatok főleg huszonéves fiatalok voltak.  

Bár a román egészségügyi hatóságok már ősz óta figyelmeztették a lakosságot, hogy a H1N1 vírus elleni leghatékonyabb védekezés az oltás, egy ismert színész halála kellett ahhoz, hogy az emberek komolyan vegyék az utóbbi napokban közzétett újabb statisztikai adatokat is. Ezek szerint Romániában tavaly májustól mostanáig több mint hatezer ember fertőződött meg a vírussal, a járványnak 85 halálos áldozata van eddig.  

Már a múlt hét közepén tömegesen "megszállták" a románok a különböző egészségügyi központokat, hogy beadassák maguknak az oltóanyagot. Már pénteken is több ezren álltak a sorokban, szombaton Bukarestben a négy legfőbb központnak számító járványkórházban 5475 személy részesült védőoltásban. Vasárnap négyezren kapták meg az oltóanyagot. Az ország több városában is sokan jelentkeztek, több helyen a családi orvosi rendelőkben elfogyott az oltóanyag, újabb szállítmányt kellett igényelniük a fővárosból. 

A bukaresti egészségügyi minisztérium szerint tavaly év végéig 166 ezer embert oltottak be, közülük 40 ezer csupán az esztendő utolsó hetében kapta meg a védőanyagot. Január 3-ra már 210 ezerre, a mostani hétvégére viszont már 270 ezerre nőtt a beoltottak száma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: