2010-08-19 08:14:00• hírek • MTI/dpa/AFP

Kitoloncolják a romákat

A hazai és külföldi bírálatok ellenére a francia hatóságok csütörtökön visszatoloncolják Romániába a felszámolt illegális romatelepek lakóinak első csoportját.

Először egy 79 fős csoportot küldenek haza repülővel. A kormány közlése szerint az érintettek "szabad akaratukból" hagyják el Franciaországot, miután személyenként 300 euró (gyermekenként 100 euró) hazatérési támogatást kaptak az államtól.
Theodor Baconschi román külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a francia hatóságok lépésével kapcsolatban, és óva intette Párizst attól, hogy a romákat "kollektív módon", "etnikai alapon" utasítsák ki az országból, az ugyanis megsértené a személyek szabad mozgását biztosító uniós törvényeket, és ellentétes lenne a Románia és Franciaország közötti "stratégiai partnerséggel".
A román diplomácia vezetője elmondta azt is, hogy az ügyben augusztus 30-án két külügyi államtitkár hivatalos megbeszélésekre Párizsba utazik.

Brice Hortefeux francia belügyminiszter tájékoztatása szerint augusztus végéig összesen 700 romát küldenek vissza Romániába és Bulgáriába. Ami az Európai Uniót illeti, a bizottság figyelemmel követi, hogy milyen bánásmódban részesíti Párizs az ideiglenesen letelepedett külföldi állampolgárságú romákat,de , mint szóvivője közölte, egyelőre nem foglall állást.


Kitoloncolják az illegális telepeken élőket
Kitoloncolják az illegális telepeken élőket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: