2017-06-14 08:10:44• hírek • MTI

Kitiltották az állatidomár-számokat a romániai cirkuszokból

Néhány kivételtől eltekintve nem szerepeltethetnek ezentúl állatokat előadásaikban a romániai cirkuszok és vándortársulatok: az erről szóló törvényt kedden fogadta el a képviselőház.

A törvény a kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madárfajt sorolt a kivételek közé. Az állatokat attól függetlenül tilos szerepeltetni, hogy fogságban vagy természetes élőhelyükön születtek és mennyire idomították be őket. A törvény megsértéséért három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság jár. A törvény kihirdetését követően másfél évük van az érintett intézményeknek, hogy állatkertekben vagy rezervátumokban helyezzék el a tulajdonukban lévő, előadásokon már nem szerepeltethető állatokat.

Az év elején a bukaresti önkormányzat is határozatot hozott arról, hogy a fővárosi Globus cirkusz nem foglalkozhat többé vadállatok idomításával. Azóta a külföldi partnerek állatidomár-számait sem fogadják a román
fővárosban. Romániában több tízezer állatvédő csatlakozott ahhoz az internetes petícióhoz, amely az állatok szerepeltetésének betiltását követelte, miután januárban a Globus cirkusz tizenegy "nyugdíjba vonult" állata - két tigris, két vietnami malac, négy macska és három kutya - pusztult el egy tűzvészben.

Az Agerpres hírügynökség szerint a világon 21 - köztük 14 európai - ország teljesen vagy részlegesen betiltotta az állatok szerepeltetését a cirkuszokban.

"Kedden Románia nemet mondott végre a cirkuszi állatkínzásokra, mivel a képviselőházban megszavaztuk a vadállatok tartási körülményeit szabályozó törvényt. Ezzel csatlakoztunk Európa számos országához, ahol szintén nem használhatnak vadállatokat a cirkuszokban" - írta Facebook-oldalán Magyar Lóránd, szatmárnémeti parlamenti képviselő, aki a tervezet egyik kezdeményezője volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: