2010-03-30 17:36:39• hírek • Balog Anita

Kiszűrnék a túlterhelt teherszállítókat

Új mérleget vesz a Szatmár Megyei tanács a túlterhelt kamionok kiszűrésére, ugyanis a megengedettnél több árút szállító autók tönkreteszik a megyei utakat. Az új mérleggel a megye két pontján egyszerre ellenőrizhetnek és büntethetnek majd.

A Szarmár Megyei Tanács legutóbbi ülésén az is szóba került, hogy a tanács egy új mérőműszer beszerzését tervezi, mellyel ellenőrizni lehetne a megyei utakon közlekedő teherszállító járművek összsúlyát. A befektetésre leginkább azért lenne szükség, mert a megye megközelítőleg 840 kilométeres úthálózatát elsősorban azok a teherautók rongálják, amelyek túllépik a törvény által megállapított súlyhatárt. A törvény kimondja: a teherszállító járművek áruval együtt legtöbb 24 tonnát nyomhatnak, ha a megye útjain közlekednek. Ennek ellenére nem ritka az az autó sem, amelyik akár 45 tonnás súllyal nehezedik az útra, amely a túlterheltség miatt értelemszerűen rongálódik. Gondot jelent az is, hogy egyetlen mérőműszer áll jelenleg rendelkezésre, úgyhogy a megye egyetlen pontján lehet az autókat ellenőrizni.

A törvény segíti a Megyei Tanácsokat a teherszállítók megrendszabályozásában, hiszen az ellenőrizheti a megye útjain közlekedő autók súlyát, és a súlytöbletet 6-10 ezer lejes bírsággal is büntetheti. A törvény, amelyik segít, azonban akadályoz is: csak az épp mozgásban levő autókat lehet mérés okán leállítani, így a túlterhelt de mondjuk az út szélén parkoló autók nem vonhatók felelősségre. Ezt kihasználva, a teherszállítók amint tudomást szereznek az ellenőrökről rögtön leparkolnak és megvárják, míg elmúl a veszély. Az ellenőrzés híre általában a kamionosok által használt cb-rádión keresztül terjed, így egy-egy ellenőrzés legfennebb egy-két lefülelt szállítót eredményez. Az akciókat továbbá az is akadályozza, hogy a Megyei Tanács emberei csak a rendőrség embereivel közösen léphetnek akcióba, hiszen nekik van joguk a járművek megállítására.

-Az új mérleg beszerzése befektetés lenne ugyan, de hamar megtérülne - magyarázta Csehi Árpád megyei tanácselnök - hiszen így egyszerre a megye két pontján is lehetne ellenőrzéseket végezni, a kiadott büntetésekből pedig megtérülne a befektetett összeg.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: