2010-02-23 15:14:51• hírek • Parajdi Andrea

Kiszűrnék a szimuláló betegnyugdíjasokat

A Munkaügyi Minisztérium kérésére felülvizsgálják a Romániában rokkantnyugdíjra jogosultak orvosi aktáit, ugyanis számuk az utóbbi években drasztikusan megnövekedett. Szatmár megyében 27.557-en kapnak betegnyugdíjat, ha kiderül, hogy valaki jogtalanul jutott a támogatáshoz, örökre kizárják a nyugdíjrendszerből.

Mint ismert a Munkaügyi Minisztérium egy ideje kérte az Országos Munkaegészségügyi Intézetet, hogy vizsgálja felül a rokkantnyugdíjra jogosultak dokumentumait, ezáltal pedig tisztázza a nyugállományba vonulásuk körülményeit. Mihai Seitan, munkaügyi miniszter úgy véli legalább 30%-uk hamis orvosi igazolásokkal vonult ki a munkaerőpiacról. Szerinte az elmúlt nyolc évben drasztikusan megnövekedett a számuk, azóta 300 ezerrel több rokkant nyugdíjast tart el az állam. Jelenleg 900 ezren szerepelnek a hivatalos nyilvántartásokban, és ha ez a szám a továbbiakban is így marad az ország nem lesz képes fenntartani a jelenlegi nyugdíjrendszert.

Szatmár megyét nem lehet általánosítani az országos statisztikákkal, ugyanis a tavalyi évhez képest ötszáz rokkantnyugdíjassal kevesebb van a megyében. A 88.948 nyugdíjasból 27.557-en különböző kategóriába sorolt betegnyugdíjasok. Sabou Eugenia, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatónője lapunknak elmondta, az egyes fokozatú besorolás alatt lévő nyugdíjasok kapják a legnagyobb juttatást, ugyanis ők azok, akik komolyabb betegségekkel küzdenek. Ebbe a kategóriában összesen 1.238-an vannak, a nekik káró nyugdíj mellett minden hónapban egy 587 lejes kiegészítést is kapnak, amelyet a családok többnyire beteggondozókra költenek.



Sabou Eugenia, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatónője


A legtöbben a kettes kategóriába tartoznak, mintegy 13.522-en, a harmadik fokozaton 12.797-en vannak nyilvántartásban, számukra még a törvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy részmunkaidőben munkát vállalhassanak.

A nyugdíjpénztár igazgatónője kifejtette, legutóbb két évvel ezelőtt, 2008 januárjában és februárjában összesen 350 akták küldtek fel Bukarestbe az Országos Munkaegészségügyi Intézet kérésére. A vizsgálat után pedig 188 rokkant nyugdíjastól vonták meg a juttatást, vagy tették át másik kategóriába arra hivatkozva, hogy nem megalapozott a jogosultsága.

„Az elkövetkezendő időszakban is vélhetően több dokumentumot kell postázzunk a fővárosba, hozzánk név szerint érkeznek a kérések annak küldjük az aktáit akire kíváncsiak" - mondja az igazgatónő, aki szerint legtöbb esetben az történik majd, hogy új besorolásba kerülnek a betegnyugdíjasok ezáltal kevesebb nyugdíjat kapnak majd. Mint mondta, ha kiderül, hogy valaki csalás útján kapta a nyugdíját, azzal büntetik majd, hogy örökre kivonják a nyugdíjrendszerből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: