2009-07-17 11:05:16• hírek • MTI/Reuters/AFP

Moldova az EU-hoz fordult Románia miatt

Moldova arra kérte az Európai Uniót, hogy közvetítői szerepkörben segítsen megoldani a Romániával kialakult problémákat.

A moldovai kormány csütörtökön közzétett nyilatkozatában felszólította az uniót, hogy támogassa az EU-tag Romániával való kapcsolatok normalizálását, valamint Moldova szuverenitásának feltételek nélküli tiszteletben tartását célzó erőfeszítéseit. Chisinau egyúttal felszólította a bukaresti vezetést, hogy a nézeteltérések rendezésének érdekében írja alá a határokról szóló egyezményt és a politikai keretmegállapodást, valamint hagyjon fel a moldovai belügyekbe való beavatkozás gyakorlatával.

Vladimir Voronin, a szovjet utódállam leköszönő elnöke júniusban azzal vádolta meg az Európai Uniót, hogy vasfüggönyt eresztett le, hogy távol tartsa az uniótól Moldovát, Európa legszegényebb államát. Romániának azt rótta fel, hogy súlyosbítja - a többségében orosz ajkúak által lakott szakadár terület, a Dnyeszter menti Köztársaság problémájával is küzdő - Moldova identitási problémáit.

Felszólította Romániát, hogy ne osztogasson román útleveleket moldovai állampolgárok között. Traian Basescu román államfő feldühítette a 4,3 millió lakost számláló Moldova vezetőit azzal is, hogy támogatásáról biztosította a liberális ellenzéket, amely gőzerővel készül a július 29-re kiírt előre hozott parlamenti választásra. Basescu júliusban azt mondta, hogy reményei szerint az ellenzék megerősödik a választáson, és akár kétmillió moldovai polgár is megkaphatja a román állampolgárságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: