2010-11-17 23:29:18• hírek • Kocsis Zoltán

Marica duplázott, 1-1 lett a vége

Bár csak egy győzelmet szerzett a román labdarúgó válogatott 2010-ben (Honduras ellen), mégis biztató játékkal búcsúztatta az esztendőt: bár Olaszország csak egy félidőt játszott, Románia teljesítménye jónak mondható. Magyarország első barátságos meccsen elért győzelméért lépett pályára Litvánia ellen és kis odafigyeléssel kiüthette volna balti ellenfelét.

Egervári Sándor kezdőcsapatából végül kimaradt az újonc Kádár Tamás (a szünetben állhatott be) valamint a csapatkapitány Gera Zoltán, aki a héten összeszedett egy kisebb sérülést. Ennek ellenére a magyarok viharosan kezdtek, Szalai lövése már a 18. másodpercben alig ment a kapu fölé. Percekkel később Dzsudzsák célzott kétszer is alig mellé, majd Koman lövését fogta Karcemarskas (aki az előzetes hírekkel ellentétben mégis vállalni tudta a játékot), majd a török Gaziantepspor hálóőre Szalai két ziccerét is hárította. Az első negyed óra után aztán kissé kijöttek a szorításból a vendégek, de néhány távoli lövéstől eltekintve nem jelentettek veszélyt Fülöp kapujára.

Az első félidőt Juhász helyzete zárta, a második pedig újabb magyar rohamokkal indult: Priskin egy perc alatt kétszer rontott ziccerben, majd Dzsudzsák lövése okozott riadalmat. Ötvennégy percet kellett várni az első igazán veszélyes litván helyzetre, ekkor Klimavicius fejese kerülte el kevéssel a kaput. Ezt követően aztán ismét Priskinen volt a sor, az Ipswich Town csatára egy újabb elszalasztott lehetőség után a 61. percben megszerezte a vezetést Magyarországnak. A hazaiak azonban ezt követően sem álltak le, Szalai és Priskin egy-egy ordító helyzete után a 80. percben Dzsudzsák bombája is a kapuba talált. Az utolsó tíz percben még Priskin és Dzsudzsák is próbálkozott, Magyarország pedig 29 kapu felé tartó lövéssel zárta a találkozót.


Futballett: fociban Magyarország sokkal jobb volt, mint Litvánia fotó: mlsz.hu
Futballett: fociban Magyarország sokkal jobb volt, mint Litvánia fotó: mlsz.hu


Románia és Olaszország csapata az ausztriai Klagenfurtban csapott össze, és amint az várható volt, a két kapitány a kísérletezgetés jegyében küldte pályára a csapatokat: Razvan Lucescu rögtön a kezdőbe jelölte az újonc Cornel Rapat valamint azt az Adrian Ropotant, aki eddig egyszer, két évvel ezelőtt húzhatta magára a válogatott mezt. Az olaszok mestere, Cesare Prandelli pedig nem kevesebb, mint négy újoncot vetett rögtön mély vízbe Balzaretti, Diamanti, Ledesma és Ranocchia személyében. Ez meg is látszott a taljánok játékán, akik szinte egyáltalán nem találták egymást, a Ledesma, Aquilani, Mauri középpályássor sem támadásban, sem védekezésben is szürke volt. Románia ezzel szemben rendkívül motiváltan és robbanékonyan játszott, főleg a jobb oldalon Torje és Marica volt nagyon aktív. Sok helyzet nem alakult ki, ennek ellenére a 34. percben Marica mégis megszerezte a vezetést: a sokadik lendületes kontra után Ratról pattant elé a labda, amit ő hét méterről a léc alá vágott. Az olasz támadókat, Rossit és Balotellit társaik nem tudták megjátszani, így utóbbi egyéni akciója kellett ahhoz, hogy a 45. percben Pantilimon kapus is bemutathasson egy szép védést.

A szünetben aztán Prandelli lekapta a pályáról Ledesmát, Rossit és Diamantit, helyükre pedig három világbajnok állt be Pirlo, de Rossi és Gilardino személyében. Ez rögtön megtette hatását, hisz alig egy perc elteltével utóbbi került helyzetbe, de a szünetben beállt Tatarusanu védeni tudott. Alig két perccel a később a Fiorentina csatára már a kapuba talált, igaz, lesből. Ez azonban jelezte, mi várható a folytatásban: a román csapat tizenegy emberrel védekezve próbálta állni az olasz rohamokat. És bár sokáig nem tudtak kijönni saját térfelükről, hátul elsősorban Tamasnak és Goiannak köszönhetően remekül zártak, így a nyomás ellenére az olaszok csak egy Quagliarella-ollóig, egy Aquilani-lövésig és egy Pirlo-szabadrúgásig jutottak. Utóbbit Tatarusanu még a léc fölé paskolta, a szögletet követően azonban előbb Quagliarella, majd Marica csúsztatta meg a labdát, amely végül a Stuttgart csatárának a fejéről került a kapuba. Az utolsó tíz percben még Alexa tesztelte két életerős lökettel Viviano kapust, a végén pedig igazságos döntetlen született egy olyan meccsen, amelyen tulajdonképpen egyik csapat sem jutott el kialakított helyzetekig. Ennek ellenére főleg a második félidő élvezhető játékot hozott, köszönhetően elsősorban annak, hogy az olaszok ekkor már pályára küldték legjobbjaikat.

Magyarország - Litvánia 2-0
gólok: Priskin (61.), Dzsudzsák (80.)

Románia - Olaszország 1-1
gólok: Marica (34.), illetve Marica (81., öngól)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: