2009-05-25 14:39:24• hírek • MTI/AFP/Reuters/AP/ITAR-TASZSZ

Kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában

Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A sztálinista vezetésű távol-keleti ország egyúttal rövid hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen.

Ez volt a második észak-koreai kísérleti atomrobbantás; az elsőt 2006 októberében hajtotta végre a kelet-ázsiai ország.
Phenjan a KCNA hivatalos hírügynökség útján tudatta a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, s az ellenőrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az első tesztét - ismertette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a beszámolót.

A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét. Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték.
Phenjan április végén már figyelmeztetett arra, hogy végrehajtja második kísérleti atomrobbantását. Az újabb nukleáris kísérlet az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja Észak-Koreát, viszont növelheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hazai népszerűségét.

A japán kormány "elfogadhatatlan lépésnek", az erre vonatkozó 2006-ban hozott BT-határozat megsértésének nevezte az észak-koreai kísérletet, s kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet bejelentette, hogy a BT még a nap folyamán rendkívüli ülést tart az észak-koreai atomkísérlet ügyében.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét. Az amerikai és az orosz kormány egyelőre nem reagált érdemben az észak-koreai kísérlet hírére. Mint mondták, még ellenőrizniük kell minden, erről szóló értesülést.
Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva azt jelentette néhány órával a nukleáris teszt észak-koreai bejelentése után, hogy Phenjan kísérletet hajtott végre egy rövid - 130 kilométer - hatótávolságú rakétával is. A föld-levegő rakétát az ország északkeleti részén fekvő Muszudan-ri indítóállásról bocsátották fel. Ugyaninnen indítottak április 5-én egy nagy hatótávolságú rakétát. Ezért a kísérletért az ENSZ BT megrótta Észak-Koreát.


Kísérleti atomrobbantást végeztek Észek Koreában
Kísérleti atomrobbantást végeztek Észek Koreában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: