2013-10-04 12:10:42• hírek • Szatmár.ro

Kisebbségi közoktatás Szatmárnémetiben

Az új tanév kihívásairól, a kisebbségi oktatás specifikumairól és az oktatási törvény alkalmazási nehézségeiről tartottak tanácskozást október 3-án az RMDSZ szatmárnémeti székházában a szatmárnémeti tanintézmények magyar igazgatói, aligazgatói, a Szövetség főtanfelügyelő-helyettese és tanfelügyelői.

A Kisebbségi közoktatás Szatmárnémetiben című munkamegbeszélést Kerekényi Gábor parlamenti képviselő, az Oktatási, kutatási, ifjúsági és sportbizottság tagja kezdeményezte, már az elején leszögezve, hogy redszeres és élő kapcsolattartást szeretne az oktatás területén.

A képviselő hangsúlyozta, a romániai oktatási rendszerben folytatni kell az RMDSZ sugallatára beindított decentralizációt, a helyi közösségeknek ugyanis gondoskodniuk kell a területükön lévő oktatási intézmények működéséről, jelenleg azonban nincs beleszólásuk a menedzsment kinevezésébe.

"A decentralizáció elvének gyakorlatba ültetése annak ellenére nagy fontossággal bír, hogy jelenleg akadozik az együttműködés a városháza és a tanintézmények között" - érvelt a képviselő.

Amint arról már beszámoltunk, idén májusban Kerekényi Gábor felszólította Papici Marcela tanügyért felelős alpolgármestert, utalja át teljes egészében az iskolák működésére szánt pénzösszegeket. Valószínüleg a polgármester sem volt teljesen megelégedve az alpolgármesterével, nemrégiben ugyanis visszavonta a tanügyre vonatkozó hatásköreit.

Kereskényi Gábor kifejtette: fontos, hogy éljünk kiharcolt jogainkkal, bár sokszor a törvény sem elég garancia ezen jogok védelmére. Példaként hozta fel, hogy bár az 1/2011-es tanügyi törvény értelmében azokban az intézményekben, melyekben a kisebbségek nyelvén is folyik oktatás, az egyik igazgató vagy aligazgató az illető kisebbségből kell kikerüljön, a szakiskolák nagy részében a jelenlegi főtanfelügyelő nem volt hajlandó alkalmazni a törvényt.

Az RMDSZ számára ugyancsak fontos a törvények által szavatolt kétnyelvűség alkalmazása. Ennek margójára Kereskényi arra kérte az intézményvezetőket, hogy ahol még nincs megoldva, haladéktalanul helyezzék ki a Magyar nyelvű táblákat is az intézmények falára, és a közérdekű közlemények esetében is alkalmazzák a magyar nyelvet.

Egyeztetés az RMDSZ székházában

Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke ismertette a tanügyi vezetőkkel, hogy az RMDSZ országos szinten a következő éveben különös figyelmet kíván szentelni a stratégiai tervezésre a Magyar oktatáspolitikai kérdésekben. Egy országos kezdeményezésre megyei szinten is különleges részletességgel elkészített kisebbségi oktatási stratégia készül majd el, ebben kérte a szakemberek segítségét a feladatok legaprólékosabb kidolgozása érdekében.

Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettes részletesen kitért az egyes intézmények kapcsán felmerülő gondokra és a Megyei Tanfelügyelőség leghetőségeire ezek kezelésében. Az igazgatók és aligazgatók tájékoztatást kaphattak például a jelenlegi kusza jogszabályrendszerben elfogadott, tanügyi intézményi vezetőtanácsok helyes összeállításáról is.

A találkozó után Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke elmondta, hogy véleménye szerint nagyon hansznos volt a találkozó, hiszen élő párbeszéd alakult ki az intézményvezetőkkel és részletesebben meg lehetett ismerni az egyes helyeken fellelhető, égető problémákat. Jelezte szükséges ezeknek a talákozóknak egy intézményesített formában való folytatása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: