2009-10-02 09:23:01• hírek • MTI

Kisebbségi kormány irányítja Romániát

Kisebbségi kormány irányítja a továbbiakban Romániát, miután a csütörtök esti kormányülést követően Emil Boc miniszterelnök bejelentette: a kormányban egyedüli politikai erőként maradt demokraták miniszterei átvettek egy-egy minisztériumot, amelyek a szociáldemokraták távozása után maradtak tárcavezető nélkül.

A szociáldemokraták távozásával összesen nyolc szaktárcát és egy tárca nélküli miniszteri posztot kellett szétosztani a kormánytagok között.
A román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) kilenc és fél hónapig tartó koalíciója a szociáldemokrata belügyminiszter körül kialakult vita miatt bomlott fel. Dan Nicát, a belügyi tárca vezetőjét, egyben miniszterelnök-helyettest Emil Boc javaslatára menesztette Traian Basescu államfő. Válaszul a szociáldemokrata miniszterek kiléptek a kormányból.

Az előzetes híreknek megfelelően a kormányfő ideiglenesen, 45 napig az oktatási tárcát is vezeti. Catalin Predoiu igazságügyi miniszter a külügyminisztériumot, Adriean Videanu gazdasági miniszter az egészségügyi szaktárcát, Radu Berceanu közlekedési miniszter pedig a mezőgazdasági minisztériumot is irányítja.
Gheorghe Pogea pénzügyminiszter a munkaügyi, Gabriel Sandu távközlési miniszter a kis- és középvállalkozások, Elena Udrea idegenforgalmi miniszter a környezetvédelmi szaktárca vezetésére kapott 45 napos megbízást, Luminita Placinta sport- és ifjúsági miniszter a parlamenti kapcsolatokért felelős miniszteri posztot is betölti.
Ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy a parlamenti mandátumok körülbelül 30 százalékát birtokló demokraták kormányának nem kell a törvényhozó testület elé állnia és támogatását kérnie, ugyanis a kormány szerkezete nem változott.


Parlamenti kisebbségben akarja a PD-L kormány vezetni az országot
Parlamenti kisebbségben akarja a PD-L kormány vezetni az országot


A kormányválságra napok óta számított a közvélemény, miután Boc még hétfőn bejelentette azt a szándékát, hogy eltávolítja Nicát. Döntése hátterében a szociáldemokrata miniszter korábbi nyilatkozata állt, amelyben közvetetten választási csalások előkészületeire célzott, ezt pedig a demokrata-liberálisok magukra vették.
Romániában november 22-én és december 6-án kétfordulós elnökválasztás esedékes. A két párt között ennek jegyében folyik immár több hónapja a választási kampányharc, hiszen a PD-L által támogatott, második mandátumáért versenybe szállni készülő Traian Basescu legfőbb kihívója Mircea Geoana, a szociáldemokraták vezetője.

Romániában az államfő joga felmenteni állásából bármely minisztert, a kormányfő javaslatára. A PSD kezdettől fogva leszögezte: ha Basescu aláírja a Nica menesztéséről szóló rendeletet, miniszterei azonnal kivonulnak a kormányból. A szociáldemokraták nem hiszik el, hogy Basescu valóban közvetíteni akart a két kormánypárt között. Sőt, Geoana úgy nyilatkozott, hogy az államfő ennek a válságnak a legfőbb "forgatókönyvírója".

A PSD a tavaly decemberben létrejött koalíciós szerződés felrúgását látja Boc és Basescu lépésében. Tavaly a két párt - a választásokon szinte azonos, mintegy 30 százalékos eredményt érve el - két egyenrangú erőként lépett kormányzati szövetségre. A PSD úgy vélte, hogy Dan Nica miniszterelnök-helyettesként gyakorlatilag Emil Boc egyenrangú partnere a kormányban, eltávolítása tehát magának a "hatalmi frigynek" a végét is jelenti.
Basescu mindenesetre a napokban valóban közvetítőnek tűnt, miután kérte a kormánypártokat: koalíciós tárgyalások révén egyezzenek ki, mert csak így lehet elhárítani a gyanút, hogy a belügyminisztérium valóban befolyásolhatja a választások menetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: