2009-10-08 10:39:34• hírek • Kárpáti János/MTI

Kisebbségi kérdésekről vitáztak az EP-ben

Kisebbségi kérdésekről, azon belül a módosított szlovák államnyelvtörvényről is vitáztak egymással az európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán az EP brüsszeli plenáris ülésén, az egyperces felszólalások időkeretében.

Schöpflin György fideszes képviselő azt tette szóvá: Szlovákiában az állami szerveknél dolgozók megkapták az utasítást, hogy kizárólag szlovákul szólalhatnak meg.

Monika Benova szlovák szocialista képviselő ezzel szemben azt állította, hogy a módosított törvény semmilyen módon nem veszélyezteti a kisebbségi nyelvhasználatot.

Sergej Kozlík szlovák néppárti képviselő szerint azt, hogy a törvény megfelel az európai normáknak, megerősítette az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa és az EU többnyelvűségért felelős biztosa is.

Bauer Edit szlovákiai magyar néppárt képviselő vitába szállt Benovával, és azt hangsúlyozta, hogy a rosszindulatúan megfogalmazott törvény újabb bizonytalanságot teremt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák kulturális tárca egymástól eltérő magyarázatokat adott ki a törvény végrehajtását illetően, miközben munkáltatók olyan utasításokat adnak ki, hogy csak szlovákul lehet beszélni.


Tőkés László az Európai Parlementben
Tőkés László az Európai Parlementben


Tabajdi Csaba szocialista képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy mindeközben Szerbiában törvényt hoztak a kulturális autonómiáról, és annak alapján a kisebbségek megválaszthatják saját nemzeti tanácsukat. E költségvetési finanszírozású tanácsok maguk tarthatják fenn intézményeiket.
"Szerbia példával szolgálhat sok uniós ország számára, és nagyot lépett az európai integráció útján" - mondta Tabajdi.

Sógor Csaba romániai magyar néppárti képviselő azt szorgalmazta, hogy kisebbségi gondok ügyében az Európai Parlament "ne csak a tűzoltást vállalja, hanem a tűz megelőzését is". Szerinte olyan kisebbségi kerettörvényt kell elfogadnia az EP-nek, amely garantálja a kisebbségek jogait.

Tőkés László romániai magyar néppárti képviselő egyfelől kijelentette, hogy Monika Benova valótlanságot állított a szlovák államnyevtörvénnyel kapcsolatban, másfelől szóvá tette, hogy immár öt esztendeje raboskodik a szerbiai Temerinben öt magyar fiatal, kocsmai verekedés következtében. Tíz-tizenöt évi büntetéssel sújtották őket, miközben mintegy háromszáz magyart vertek meg Szerbiában jogkövetkezmény nélkül - mondta. Kérte, hogy az Európai Parlament segítsen kiszabadítani a temerini bebörtönzötteket. Azt is javasolta, hogy tegyék az EU-csatlakozás feltételévé a diszkriminációmentes igazságszolgáltatás érvényesítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: