2016-04-12 18:39:14• hírek • Szatmár.ro

Kisebb vagyont találtak a szatmári régészek

Érendréd és Szilágypér között, az Ér völgyében találták a több mint 120 ezüst érmét - tudtuk meg Szőcs Pétertől, a Szatmár Megyei Múzeum egyik igazgatójától.

Liviu Marta, a megyei múzeum régésze már jó ideje végez ásatásokat a Kölni Egyetem régészeti tanszékének tanulóival. Az egyik régészeti lelőhelyen pedig a napokban izgalmas és értékes leletre bukkantak: több mint 120 darab, 17. század végén vert ezüst pénzérmére. A javarészt 15 krajcáros érméken Lipót király és német-római császár arcképe látható, a másik oldalán pedig Szűz Mária a kis Jézussal.

Szőcs Pétertől megtudtuk, hogy az érméket évszázadokkal ezelőtt valaki elrejthette, aztán hogy miért nem ment értük, azt már az olvasó fantáziájára bízzuk. A lényeg az, hogy nagy értékű volt annak idején a most megtalált vagyon: több mint száz ökröt lehetett volna vásárolni belőle.

A leletnek most is nagy értéke van, hiszen több ezer euróra becsülik. Különösen a szenvedélyes gyűjtők csapnának le rá, ezért is tartják titokban a pontos helyet, ahol az érméket találták. Félő ugyanis, hogy rövidesen fémdetektoros „turisták” lepnék el a környéket...

A most megtalált 120 érme nem számít kicsi leletnek, de Szatmár megyében akadt már nagyobb is: Tamásváralján egyszer több mint 1800 ilyen ezüstpénzt találtak a régészek.

Az érmék hamarosan a restauráló műhelybe kerülnek, ahol megtisztítják őket és valószínűleg ki is fogják állítani ezeket az állandó történelmi tárlat kincstár-részén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: