2008-10-29 22:01:41• hírek • Csenteri Judit

Kisebb fizetések, de nagyobb dominancia

Románia szinten átlagosan véve igaz ugyan, hogy öt vezetőből mindössze egy nő, s fizetésük is legalább 10 százalékkal kisebb a férfiak jövedelménél, mégis  ők uralják az ország szolgáltatási szektorát. Így  igen sok női vezető van például a banki vagy az egészségügyi szektorban.

Nem csak olyan szektorokban nőtt meg tehát a női vezetők száma, mint a textilipar vagy a szociális segítségnyújtás, hanem bankokban és az egész egészségügyben általánosan véve kétszer annyi nő dolgozik, mint férfi - tudhatjuk meg az Országos Statisztikai Hivatal nyilvántartásaiból.

A leggyakrabban nők által vannak betöltve vezetőpozíciók a szolgáltatási szektor olyan ágazataiban, mint a bankok, hotelek, marketing, kommunikáció, pénzügy, humán erőforrás vagy közkapcsolatok. Utóbbi esetében a Mercer tanácsadó cég felmérései szerint 80%-ban női vezetők szerepelnek. Hasonló a helyzet a HR vezetők esetében is, hiszen itt 70%-ban nők töltik be az adott pozíciókat, míg a marketing területén a vezetőpozíciók 59%-a jutott eddig a nőknek.

Az ország teljes gazdaságának szintjén azonban egyértelműen több férfi alkalmazottal lehet találkozni. Az Eurostat 2008 harmadik negyedére vonatkozó adatai szerint az ország 3,47 millió férfi-, s mindössze 2,81 millió női alkalmazottal rendelkezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: