2009-03-17 12:10:38• hírek • Szatmár.ro

Kisebb büntetéseket szabnának ki

A korrupció esetén kiszabott büntetések megfelezése bátorítja a bűnözőket - ezt a figyelmeztetést több civil szervezet adta ki, akik az Igazságügyi Minisztérium által véglegesített új Büntetőjogi Perrendtartást kritizálják. Ebben a projektben csökkentették a csúszópénz elfogadásáért, és a hatalommal való visszaélésért járó büntetéseket. A törvénykönyvek közös bizottsága március 23-án közös megbeszélést fog tartani a törvény változtatásokról az Igazságügy és a civil szervezetek képviselőivel.

Azok a köztisztviselők, akik csúszópénzt fogadnak el, akár 12 év börtönbüntetést is kaphattak eddig. Az új Bűnügyi Törvénykönyv azonban 7 évre csökkentette a kiszabható legnagyobb büntetést. A Freedom House és más szervezetek által megfellebbezett másik változtatás a befolyással való visszaélés, és befolyás megvásárlása esetén kiszabható maximális büntetés 10 évről 5 évre való módosítása.

Az új törvénykönyv csökkentette a lopásért járó büntetést is, 3-15 évről, 1-5 évre. A rablás és sikkasztás esetén adható büntetéseket is csökkentették. Az Igazságügyi Minisztérium azzal magyarázta ezeket a kezdeményezéseket, hogy a bíróságok sok esetben amúgy is kis büntetést szoktak kiszabni. Szerintük nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

A civil szervezetek ellenben azt állítják, az összetett korrupciós dossziék megoldatlanul maradnak, mert mire befejezik a kivizsgálást, elveszítik érvényességüket - írja az Impulzus.ro hírportál

Börtön - hamarabb elhagyhatják

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: